Kabupatèn Acèh Tamiang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Acèh Tamiang
Lambang Kabupatèn Acèh Tamiang

Lambang Kabupatèn Acèh Tamiang
Peta lokasi Kabupatèn Acèh Tamiang

Peta lokasi Kabupatèn Acèh Tamiang
Koordinat : 03°53-04°32' LU dan 97°44'- 98°18' BT
Motto: Kaseh pape setie mati
Provinsi Acèh
Ibukutha Karang Baru
Jembar 1.939 km²
Pedunung  
 · Cacahé 34.146 [1]
 · Kapadhetan 18 jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 12
 · Désa/kelurahan 128
Dhasar hukum UURI Nomor 4 Tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Bupati Abdul Latief
Kodhe area telepon 0641
APBD {{{apbd}}}
DAU
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: acehtamiangkab.go.id

Koordinat: 4°14′N, 97°58′E

Kabupatèn Acèh Tamiang iku salah siji kabupatèn ing Provinsi Acèh, Indonésia.

Kabupatèn asil pamekaran saka Kabupatèn Acèh Wétan iki dumunung ing tapel wates Acèh-Sumatra Lor. Istilah "Tamiang" asal saka tembung Da Miang. Sajarah nuduhaké ngenani èksistensi wilayah Tamiang kaya ing prasasti Sriwijaya, banjur ana riwayat saka Tiongkok karya Wee Pei Shih sing nyathet anané negeri Kan Pei Chiang (Tamiang), utawa Tumihang jroning Kitab Nagarakretagama. Dhaérah iki uga dikenal kanthi jeneng Bumi Muda Sedia, magepokan karo jeneng Raja Muda Sedia sing mrintah wilayah iki sajroning 6 taun (1330-1336). Raja iki antuk Cap Sikureung lan hak Tumpang Gantung saka Sultan Acèh tumrap wilayah Karang lan Kejuruan Muda ing jaman semono.

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Acèh Tamiang minangka pecahan saka Kabupatèn Acèh Wétan lan minangka siji-sijiné kawasan ing Acèh sing didominasi déning Etnis Melayu. Saliyané wong Melayu, uga ana wong Acèh, Gayo, Jawa, Karo lan sapanunggalané.

Bupati[sunting | sunting sumber]

Penjabat Bupati Ishak Djuned nggantèkaké Abdul Latief sing dilantik Gubernur Acèh Abdullah Puteh, tanggal 28 Agustus 2004. Bupati sing saiki yaiku Abdul Latief bebarengan karo wakilé Awaluddin minangka asil Pilkada masa bakti 2007-2012.

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia