Basa Acèh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Aceh (Aceh)
Negara/Negari: Indonesia
Tlatah: Aceh, Sumatra
Cacah Panutur: 3 yuta
Urutan kaping: ?
Rumpun basa: Austronesia
Status Resmi
Basa resmi ing: ora ana
Akadhémi Basa: ?
Kodhe Basa
ISO 639-1 ora ana
ISO 639-2 ace
SIL ace

Basa Aceh minangka bagéan saka kulawarga Basa Malayo-Polinesia. Basa iki dianggo ing Nanggröe Aceh Darussalam, dominan ing sabagéan gedhé wilayah kajaba ing Bener Meriah, Aceh Tengah, Gayo Lues, Aceh Tamiang, Aceh Singkil, Aceh Tenggara lan Simeulue. Ana kamèmperan Basa Aceh iki karo Basa Cham lan Bahnar ing Kamboja lan Vietnam.

Éjaan[sunting | sunting sumber]

Basa Aceh wis ngalami owah-owahan éjaan makaping-kaping, wiwit nganggo Aksara Arab, Aksara Latin éjaan lawas, lan saiki nganggo éjaan kang disampurnakaké.

Ing ngisor iki paugeran éjaané:

  • Ee diwaca kaya aksara "e" jroning tembaung "dekat"; conto: le (akèh).
  • Èè diwaca kaya aksara "e" jroning tembung "besok"; conto: lè (biyèn).
  • Éé diwaca kaya aksara "e" jroning tembung "kue"; conto: lé (déning).
  • Ëë ora ditemokaké padanan jroning basa Indonesia.
  • Öö ora ditemokaké padanan jroning basa Indonesia.
  • Ôô diwaca kaya aksara "o" jroning tembung "soto", "foto", "tato"; conto: bôh (dèlèh), sôh (tinju), tôh (ngetokaké).
  • Oo diwaca kaya aksara "o" jroning tembung "tolong", "kota"; conto: boh (woh), soh (kothong), toh (endi).

Conto[sunting | sunting sumber]

  • Peu haba? = Piyé kabaré?
  • Haba gèt = Kabar apik.
  • Lôn piké geutanyoë han meureumpok lé = Tak kira kita ora bakal ketemu manèh.
  • Lôn jép ië u muda = Aku ngombé banyu degan.
  • Agam ngön inong = pria lan wanita
  • Lôn = aku
  • Kah, droë = kowé, panjenengan
  • Han = ora
  • Na = ana
  • Pajôh = makan
  • Jih, dijih, gobnyan = dhèwèké
  • Ceudah that gobnyan = Gantheng banget dhèwèké.
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Acèh ing KamusWiki.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Acèh&oldid=814642"