Aksara Arab

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aksara Arab sing kadhangkala disebut abjad hija'iyah, asal saka aksara Aramaik (saka basa Syria lan Nabatea), ing ngendi abjad Aram ana kamiripan karo abjad Koptik lan Yunani. Katon prabédan panulisan antara Magribi lan Wétan Tengah. Antara liya panulisan aksara qaf lan fa. Ing tlatah Maghribi, aksara qaf lan fa ditulis nganggo titik ing ngisor lan siji titik ing dhuwré.

Aksara[sunting | sunting sumber]

Aksara Arab
هـ
Pégon
ڎ ڟ گ چ ڠ ۋ ڽ
Sajarah · Transliterasi
Sandhangan · hamzah ء
Angka
Aksra Pocapan
ا alif
ب ba
ت ta
ث tsa
ج jim
ح ha
خ kho
د dal
ذ dzal
ر ro
ز zay
س sin
ش syin
ص shod
ض dhod
ط tho
ظ zho
ع 'ain
غ ghoin
ف fa
ق qof
ك kaf
ل lam
م mim
ن nun
و wau
هـ ha
لا lam alif
hamzah
ي ya

Dhialèk[sunting | sunting sumber]

"Arab Umum" utawa "Al-'Arabiyyah Al-'Ammiyah" iku basa Arab sing dianggo ing pacelathon sadina-dina ing tlatah Arab, lan béda banget karo Basa Arab tulisan. Prabédan dhialèk paling utama yaiku antara Afrika Lor (Magribi) lan bagéyan wétan Tengah (Hijaz). Faktor sing nyebabaké prabédan dhialèk basa Arab yaiku pengaruh substrat (basa sing dipigunakaké sadurungé basa Arab teka). Upamané ing tembung yakūn (tegesé "iku"), ing Irak disebut aku, ing Palestina fih, lan ing Magribi disebut kayən.

Dhaptar dhialèk utama ing Arab:

  • Dhialèk Mesir مصري : Dianggo déning watarar 76 yuta rakyat Mesir.
  • Dhialèk Maghribi مغربي : Dianggo déning watara 20 yuta rakyat Afrika Lor.
  • Dhialèk Levantine : Disebut uga Dhialèk Syam. Dianggo ing Syria, Palestina, Lebanon lan Gereja Maronit Siprus.
  • Dhialèk Iraq عراقي : Nduwèni prabédan khusus, yaiku prabédan dhialèk ing lor lan kidul Iraq
  • Dhialèk Arab Timur بحريني : Dianggo ing Oman, ing Arab Saudi lan ing Irak bagian Barat.
  • Dhialèk Teluk خليجي : Dianggo ing dhaérah Teluk, yaiku ing Qatar, Uni Emirat Arab lan Saudi Arabia.

Sauntara dhialèk liya yaiku:

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Arab&oldid=870407"