Hokusai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
"Ombak Ageng Lepas Panté Kanagawa." déning Katsushika Hokusai. ukiran kayu mawi warna, 10 × 15 inci; Metropolitan Museum of Art, New York. Lukisan Hokusai ingkang misuwur sanget puniki biasanipun dipunenggé pelukisan satunggiling tsunami.

Katsushika Hokusai (葛飾北斎) (1760-1849) punika satunggiling seniman, juru lukis, juru patung kaliyan juru ukiyo-e Jepang rikala jaman Edo, ingkang lair ing Edo (sapunika Tokyo).

Pengarang buku gambar 13 jilid mawi judul Manga Hokusai (dipunwiwiti ing 1814) kaliyan cithakan blok "36 Pemandhangan Gunung Fuji" (kirang langkung taun 1823-1829), ingkang ugi kalebet "Ombak Ageng ing Lepas Panté Kanagawa", Hokusai dipunanggep salah satunggiling tokoh wigati ing widhang ukiyo-e, utawi "gambar donya ngambang" (pagesangan sadinten-dinte).

Hokusai ugi misuwur déning karya gambar erotisipun mawi gaya shunga. "Fukujusô" karyanipun, punika rangkéyan 12 gambar ingkang muji kagengan slira kaliyan adreng, mawi dipunanggep salah satunggiling saking tigang karya shunga ingkang saé piyambak. Karyanipun dados inspirasi wigati kanggé aliran impresionis Eropah kados Claude Monet.

Katsushika Hokusai punika langkung dipunajèni ing kabudayan Wetan tinimbang ing Jepang piyambak. Kathah karya pelukis Jepang ingkang dipunimpor dhateng Eropah ing abad kaping 19 saha dipunkolèksi artis-artis kados ta Claude Monet, Edgar Degas, kaliyan Henri de Toulouse-Lautrec, ingkang karya-karyanipun nedhahaken pangaruh Jepang.

Karya[sunting | sunting sumber]

Hokusai gadhah karier panjang, anging karyanipun ingkang langkung wigati dipundamel nalika sampun langkung 60 taun. Karyanipun ingkang misuwur piyambak punika inggih séri ukiyo-e 36 Pemandhangan Redi Fuji(富嶽三十六景 Fugaku Sanjūrokkei), ingkang dipundamel antawis taun 1826 kaliyan 1833.

Magnum Opusipun utawi karyanipun ingkang saé piyambak inggih Manga Hokusai inggih punika kasusun saking 15 jilid (北斎漫画), satunggiling buku ingkang kebak sketsa-sketsa invèntif saha dipuntrebitaken wiwit 1814. Gaya karikaturipun asring dipunanggep perintis manga modern.

Pinten ukiyo-e saking 36 Pemandhangan Redi Fuji:

Mangga ugi mriksani[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hokusai&oldid=804578"