Tokyo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pemerintah Metropolitan Tokyo
東京都; Tōkyō-to
PrefSymbol-Tokyo.png
Ibu kota distrik khusus Shinjuku
Wilayah Kanto
Pulau Honshu
Luas wilayah 2.187,08 km² (45)
 - % air 1,0%
Penduduk 12.064.101 (1)
 - Kepadatan 5.520/km²
Distrik 1
Kotamadya 39
Situs resmi http://www.metro.tokyo.jp
Japan tokyo map small.png

Tokyo (東京; Tōkyō, harafiah: ibukitha wétan) punika ibukitha Jepang sekaligus tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta dhaerah metropolitan paling ageng ing donya dipun tingal saking cacah pedunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah sakubengipun).

Watawis 12 yuta pedunung manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah sakubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika pusat politik, ekonomi, budhaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan istana kaisar Jepang lan kursi pamaréntahan nagari, sekaligus minangka pusat bisnis lan finansial utami tlatah Asia Wétan.

Tokyo anggadhahi sakedhik gedhung pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi gempa bumi. Wangunan di Tokyo kathahipun arupi apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kaluwarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya, lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.

Tokyo sacara harafiah maknanipun "ibukitha wétan" wonten ing basa Jepang, kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, Kyoto, ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing abad ke-19. Ngantos taun 1870-an, Tokyo dipun wastani "Edo". Nalika pusat kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun gantos.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Tokyo dipun pérang dados Dharatan dan kepulowan. Bagéan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn Teluk Tokyo, watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan Prefektur Chiba ing sisih wétan, Prefektur Yamanashi ing kilèn, Prefektur Kanagawa ing kidul, lan Prefektur Saitama ing sisih lèr. Kepuloanipun arupi Kepulauan Izu lan Kepulauan Ogasawara, manjang watawis 1.000 km ka Samudra Pasifik.

Distrik kota/daerah pemilihan[sunting | sunting sumber]

Prefektur Tokyo nggadhahi 23 distrik kusus ingkang arupi:

Shibuya, pusat budhaya remaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun Hachikō stasiun Shibuya.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Kuil Yasukuni, peristirahatan pungkasan korban perang Jepang.

Tokyo punika markasipun perusahaan sektor ekonomi nasional lan dunia.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Miturut yuswa (2002):

  • Laré alit (0-14): 1,43 juta (12%)
  • Pedunung ingkang nyambut damel (15-64): 8,5 juta (71,4%)
  • Pedunung senior (65+): 1,98 juta (16,6%)

Populasi penduduk manca: 327.000 (2001)

Tuwuhing populasi: +68.000 (2000 hingga 2001)

Budhaya[sunting | sunting sumber]

Situs keagamaan penting ing Tokyo:

Lingkungan[sunting | sunting sumber]

Kitha kembar[sunting | sunting sumber]

Ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tokyo&oldid=819878"