Alpen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alps
Range
MountBlanc03.jpg
Mont Blanc
Countries Austria, France, Germany, Switzerland, Italy, Slovenia, Liechtenstein
Highest point Mont Blanc or Monte Bianco
 - elevation 4.808 m (15.774 ft)
 - coordinates 45°50′01″N 06°51′54″E / 45.83361°N 6.865°E / 45.83361; 6.865
Digital relief of the Alps
Digital relief of the Alps

Alpen (Jerman Alpen; Italia Alpi; Prancis Alpes; Rhéto-Roman Alps; Slovenia Alpe) kuwi jenengé pegunungan gedhé ing Eropah, mujur wiwit saka Austria lan Slovenia ing sisih wétan, nganti tekan Italia, Swiss, Liechtenstein lan Jerman nganti Prancis ing sisih kulon. Tembung "Alpen" dijupuk dadi basa Prancis saka basa Latin Alpes (maknané "the Alps"), kang dipengaruhi déning tembung Latin albus (putih) utawa altus (dhuwur) utawa luwih mèmper tembung Latin kang asliné saka basa Celtic utawa basa Ligurian.

Pucuk kang paling dhuwur ing Alpen yakuwi Mont Blanc, dhuwuré watara 4808 m, ing tapel wates Prancis-Italia. Kabèh pucuk ing Alpen bisa ditemokaké ing daftar gunung ing Alpen lan daftar pucuk Alpen miturut kaunggulan.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Pamérangan[sunting | sunting sumber]

The Alps with international borders marked
Großglockner, sKidul Salzburg, Austria

Alpen biasané dipérang dadi loro, yakuwi Alpen Kulon lan Alpen Wétan. Pamérangané miturut garis wiwit Tlaga Constance lan Tlaga Como, nurut Kali Rhine. Alpen Kulon luwih dhuwur, nanging luwih ujuré cendhak lan menggak-menggok; dumunung ing Italia, Prancis lan Swiss. Alpen Wétan (pegunungan utama) manggon ing tlatah Austria, Jerman, Italia, Liechtenstein, Slovenia lan Swiss. Pucuk-pucuk paling dhuwur ing Alpen Kulon yakuwi Mont Blanc, 4808 m, Mont Blanc de Courmayeur 4748 m, Dufourspitze 4634 m lan pucuk liyané ing klompok Monte Rosa, lan Dom, 4545 m. Pucuk paling dhuwur ing Alpen Wétan yaiku Piz Bernina, 4049 m.

Alpen Wétan biasané dipérang miturut béda lithology (komposisi watu) saka bagéan kang luwih tengah lan klompok ing pinggiran lor lan kidul:

Wates antara Alpen Tengah karo Alpen Kidul yakuwi tlatah Periadriatic Seam, déné Alpen Kapur Lor dipisahaké saka Alpen Tengah Wétan ing tlatah Grauwacken Zone.

Alpen Kulon biasané dipérang miturut geografi dadi:

Jèjèran pegunungan kang luwih cendhèk mujur sajajar karo Alpen, klebu pegunungan Prealpen Prancis.

Pamérangan geologi béda manèh, lan ora mbédaaké antara Alpen Kulon lan Wétan: Helveticum ing sisih lor, Penninicum lan Austroalpine system ing tengah lan kidulé Periadriatic seam Southern Alpine system lan bagéan saka Dinarides.


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Alpen ing Wikimedia Commons.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alpen&oldid=888049"