Mont Blanc

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mont Blanc and Dome du Gouter.jpg

Mont Blanc (basa Prancis, "Gunung Putih") utawa Monte Bianco (basa Italia, kanthi arti kang padha, uga dikenal kanthi jeneng La Dame Blanche (the White Lady)), kang dumunung ing pagunungan Alpen Eropah yaiku sawijning gunung paling dhuwur ing Eropah kulon. Kanthi dhuwur kang nyandhak 4.810 meter (15.780 kaki).

Mont Blanc dumunung ing sabageyan wilayah Perancis lan wilayah Italia, ananging Perancis nyataake yen puncak gunung iki ana jroning area wilayahe; jroning peta negara perancis, area gunung iki dileboake ing wilayah negara Perancis. Jroning sawijining konvensi antarane Perancis lan Krajan Sardinia ing Turin (1861), ditetepake wates ing puncak gunung Mont Blanc.

Loro kutha kang misuwur paling cerak Mont Blanc yaiku Chamonix, Haute-Savoie (Prancis) lan Courmayeur, Valle d'Aosta (Italia). Pambangunan terowongan Mont Blanc dimulai ing 1957 lan rampung ing 1965. Terowongan iki duwe dawa 11,6 kilometer (7,25 mil), kang nggathukake loro kuthamau lan dadi rute transportasi utama jalur trans-Alpine.

Mont Blanc misuwur dadi panggonan olah raga munggah gunung lan ski. Mont Blanc wusanane diunggahi ing 8 Agustus 1786 dening Jacques Balmat lan Michel Paccard; wong wadon kang miwiti tekan puncak Mont Blanc yiku Marie Paradis ing 1808.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mont_Blanc&oldid=869038"