Républik Rakyat Cina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
中华人民共和国
Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
Flag of the People's Republic of China.svg
Motto: Ora ana
peta_China.png
Basa resmi Mandarin, Kanton, Inggris, Portugis
Ibu kutha Beijing (台北)
Kutha paling gedhé Shanghai (上海)
Pedunung 1,3 milyar jiwa
Jembar 9.598.086 km2
Presiden Xi Jinping (习近平)
Perdana Menteri Wen Jiabao (温家宝)
Valuta Renminbi
(人民币)
Zona wektu UTC +8
Lagu kabangsan 义勇军进行曲 Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ ("Barisan Para Sukarélawan")
TLD .cn
Kodhe negara +86

Republik Rakyat Cina utawa Republik Rakyat China utawa Republik Rakyat Tiongkok (Mandarin) 中华人民共和国 Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) uga kerep dicekak dadi RRC utawa Cina Dharatan waé iku sawijining negara ing Asia Wétan sing resminé isih negara komunis. Negara iki nduwé pedunung sing akèh dhéwé sadonya. Cacahé gunggungé kurang luwih ana 1.321.851.888 jiwa. Yèn miturut ambané wilayah, negara iki negara kaping papat sadonya mawa jembaré ana 9.598.086 km2 (jembar iki tanpa Taiwan lan sawetara tlatah pasulayan liyané). Ibukutha RRC iku Beijing, nanging kutha sing gedhé dhéwé iku Shanghai. Saliyané Cina Dharatan dhéwé, negara iki uga ndarbèni kadaulatan sadhuwuring apa sing diarani "Tlatah Administratif Kusus" Hong Kong lan Makau. Banjur wilayah Tibet uga dikuwasani minangka de facto senadyan ora diakoni sawetara pihak. Saliyané manèh Republik China utawa Taiwan sing dianggep sawijining provinsi sing mbaléla uga diklaim nanging ora dikuwasani minangka de facto.

Basa resmi ing RRC iku basa Mandarin. Nanging ing sawetara tlatah uga ana basa daérah liyané sing dumadi basa resmi, yaiku basa Kanton ing Hong Kong lan Makau saha basa Inggris ing Hong Kong lan basa Portugis ing Makau.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]