Newcastle upon Tyne

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanggo kagunan liya, delengen Newcastle.
Kutha Newcastle upon Tyne
Newcastle
—  Metropolitan borough & City  —
Newcastle Quayside & River Tyne viewed from Gateshead

Coat of Arms of the City Council
Nickname(s): The Toon
Motto: "Fortiter Defendit Triumphans" "Triumphing by brave defence"
Newcastle upon Tyne shown within England
Coordinates: 54°58′N 1°36′W / 54.967°N 1.6°W / 54.967; -1.6
Sovereign state United Kingdom
Constituent country England
Region North East England
Ceremonial county Tyne and Wear
Admin HQ Newcastle City Centre
Founded 2nd century
Town charter Henry II
County Corporate 1400
Pamaréntahan
 • Type Metropolitan borough, City
 • Governing body Newcastle City Council
 • Lord Mayor Councillor Michael Cookson
Wewengkon
 • Metropolitan borough & City 44 sq mi (113 km2)
Populasi (2011 est.)[1]
 • Metropolitan borough & City 292,200 ([[List of English districts by population|Ranked Cithakan:EnglishDistrictRank]])
 • Metro 879.996 (Tyneside)
1.093.400 (Tyne and Wear)
1.650.000 (Tyne and Wear City Region)
Zona wektu Greenwich Mean Time (UTC+0)
Postcode NE
Kodhe tilpun 0191
Ethnicity
(2006 Estimates)
ISO 3166-2 GB-NET
ONS code 00CJ
OS grid reference Cithakan:Oscoor
NUTS 3 UKC22
Demonym Geordie, Novocastrian
Website www.newcastle.gov.uk
Papan Newcastle upon Tyne ing Inggris

Newcastle upon Tyne (biasa disingkat Newcastle), iku sawijining kutha lan distrik metropolitan ing Tyne and Wear, Inggris. Kutha iki duwé populasi 269.500 jiwa (2004). Senajan mangkono, tangga paling cerak, North Tyneside (kanthi populasi 190.000), South Tyneside (populasi 150.000) lan Gateshead (populasi 200.000) silih gegandhèngan kenceng, lan asring dianggep minangka bagéyan saka kutha Newcastle. Kapapat wilayah iki, bebarengan karo kutha Sunderland (populasi 270.000), mbentuk wilayah metropolitan county Tyne & Wear.

Miturut sajarahé, wong sing asalé Newcastle disebut sacara formal, utamané déning wong njaba minangka Novocastrians. Nanging, sebutan Geordie luwih akèh dipigunakaké saiki minangka sebutan informal lan akrab kanggo pedunung Newcastle, saliyané uga dipigunakaké kanggo nyebut wong Tyneside sacara umum. Wong-wong sing manggon ing kawasan North East (lor-wétan Inggris) ora perduli yèn diundang Geordies, nanging wong njaba biasané ora mbédakaké, lan nyebut kabèh dhaérah iku minangka Geordieland.

Warga misuwur[sunting | sunting sumber]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng pop