Australia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Commonwealth Australia
Lagu kabangsanAdvance Australia Fair N1
Ibu kutha Canberra
35°18′S 149°08′E / 35.3°S 149.133°E / -35.3; 149.133
Largest city Sydney
Basa resmi Inggris (de facto N2)
Démonim Australian
Pamaréntahan Demokrasi parlementer lan Monarki Konstitusional
 -  Monarch Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur-Jendral Michael Jeffery
 -  Perdhana Mentri Julia Gillard
Kamardikan saka Britania Raya
 -  Konstitusi 1 Januari 1901 
 -  Statute of Westminster 11 Desember 1931 (adopted 9 September 1939
 -  Australia Act 3 Maret 1986 
Jembar
 -  Total 7.741.220 km2 (6th)
2.988.888 sq mi 
 -  Banyu (%) 1
Pedunung
 -  2008 estimate 21,180,000 [1] (53rd)
 -  2006 census 19,855,288
 -  Kapadhetan 2.6/km2 (224th)
6,7/sq mi
PDB (KKB) 2007 estimate
 -  Total US$718.4 milyar (IMF) (17th)
 -  Per capita US$34,359 (IMF) (14th)
PDB (nominal) 2007 estimate
 -  Total US$889.7 milyar (AU $1.1 trillion) (15th)
 -  Per capita US$42,553 (DFAT) (16th)
IPM (2007) Steady 0.962 (high / 3rd)
Valuta Dolar Australia (AUD)
Zona wektu various N3 (UTC+8 to +10.5)
 -  Summer (DST) various N3 (UTC+9 to +11.5)
Kodhe tilpun 61
Internet TLD .au

Australia iku sawijining negara gedhé ing kidul. Ibukuthané yaiku: Canberra. Pedhunungé kira-kira ana 20 yuta.

Negara tanggané antara liya: ing sisih lor Indonésia, Timor Wétan, lan Papua Nugini, ing sisih lor-wétan Solomon Islands, Vanuatu, lan New Caledonia lan ing sisih kidul-wétan Selandia Anyar.

Dharatan Australia wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning Pedunung asli.[2] Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong Eropah yakuwi panjelajah Walanda ing taun 1606,[3] separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning Karajan Inggris ing taun 1770 lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman penal transportation minangka bagéan saka koloni New South Wales, wiwit tanggal 26 Januari 1788. Nalika cacahing pedunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, yakuwi lima dhaerah otonom koloni Inggris. Ing tangal 1 Januari 1901, enem koloni gabung dadi federasi, lan Persemakmuran Australia banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, Australia nganut sistem politik demokrasi liberal lan tetep jroning Persemakmuran utawa Commonwealth realm. Ibukuthané yakuwi Canberra, dumunung ing Australian Capital Territory (ACT). Pedunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, lan Adelaide.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Gegambaran Port Jackson, sawijine pelabuhan ing Kutha Sydney ing wektu kepungkur. (Saka A Voyage to Terra Australis.)

Australis, kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertèni ing kidul" (terra australis incognita) saka jaman Romawi kuwi wis ana ing ilmu geografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sajarah Australia

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Gedung parlemen ing Canberra dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhung lawas kang dibuka ing taun 1927.

Commonwealth Australia kuwi sawijining negara kang nganut sistem demokrasi konstitusional adhedhasar pamérangan kakuwasan federal. Wangun pamaréntahan kang dianggo yakuwi Monarki Konstitusional kanthi pamaréntahan sistem parlementer. Ratu Elizabeth II kuwi minangka Ratu Australia, sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (monarch) ing Commonwealth realm liyané. Raut diwakili déning Gubernur Jendral ing tataran federal lan déning Gubernur ing tataran negara bagéan.

Mangga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^  Australia uga duwé lagu kabangsan, God Save the Queen (or King), kang dimainaké yèn ana karawuhan kulawarga krajaan Inggris ing Australia. Ing acara liyané lagu kabangsan Australia, Advance Australia Fair, kang dimainaké.[4]
  2. ^  Basa Inggris ora duwé status resmi sacara de jure.[5]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Official Population Clock
  2. ^ Pedunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Eropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur
  3. ^ MacKnight, CC (1976).Lelaku menyang Marege: Macassan Trepanger ing Australia Lor. Melbourne University Press
  4. ^ It's an Honour - Symbols - Australian National Anthem lan DFAT - "The Australian National Anthem"; "National Symbols". Parliamentary Handbook of the Commonwealth of Australia (29th Edition ed.). 2002 (updated 2005). http://www.aph.gov.au/library/handbook/40thparl/national%20symbols.pdf. Retrieved 2007-06-07.
  5. ^ Department of Immigration and Citizenship

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Australia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Cithakan:Spoken Wikipedia-2

Cithakan:Wikimapia

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Australia ing Wikivoyage



Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Bawana-bawana ing Donya
Asia | Afrika | Amerika: Amérika Lèr - Amérika Kidul | Antartika | Eropah | Australia

(Kapuloan Pasifik ing Oseania mboten mlebet bagéyan saking bawana pundi kémawon)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Australia&oldid=878233"