Melbourne

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Melbourne
Pemandangan kutha Melbourne.
Lokasi Hobart
Negara Australia
Negara bagéan Victoria
Dina madeg 30 Agustus 1835
Jembar wewengkon 8.831 km2
Pedunung 3.744.373 (Sensus 2006)
 - Kapadhetan 479,6/km2
Basa Basa Inggris
Zona AEST(UTC+10)
AEDT (UTC+11)

Melbourne kuwi ibukutha negara bagéan Victoria ing Australia. Melbourne minangka kutha paling wigati kaloro saka babagan bisnis lan kaloro paling gedhé ing Australia sarta kutha paling gedhé ing Victoria. Melbourne minangka ibukutha Australia taun 1901-1927. Walikuthané yakuwi John So.

Cacahing pedunung metropolitan Melbourne yakuwi 3.488.750 jiwa (sensus 2001) déné kanggo City of Melbourne (daerah kutha) dhéwé, pedunungé ana 52.117 jiwa. Melbourne wis kaping pindho nampa prédikat minangka The World's Most Liveable Cities (kutha paling nyaman kanggo dipanggoni) saka The Economist, yaiku ing taun 2002 lan 2004.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Melbourne dumunung ing bagéan kidul-wétan bawana Australia lan dumunung ing cedhak Port Phillip. Dhaérah pinggiran Melbourne tuwuh nuruti ilining Kali Yarra saka arah Pagunungan Yarra lan Pagunungan Dandenong, déné ing sisih kidul, tuwuhing kutha kabagi rong arah amarga lokasiné Melbourne dhéwé. Arah mangulon ana tlatah Geelong kang dumunung ing Bellarine Peninsula déné arah mangétan ana tlatah Frankston yakuwi kutha kang dumunung ing pesisir kaya Rye, Sorrento, Apollo Bay, lan Lorne.

Pucuké Tanjung Bellarine lan Tanjung Mornington mung dipisahaké déning sawijining selat cilik lan ana layanan panyebrangan.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Cuaca rata-rata ing Melbourne
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Rata-rata dhuwur °C (°F) 25.8 (78) 25.8 (78) 23.8 (75) 20.3 (69) 16.7 (62) 14.0 (57) 13.4 (56) 14.9 (59) 17.2 (63) 19.6 (67) 21.9 (71) 24.2 (76) 19,8 (68)
Rata-rata endhèk °C (°F) 14.2 (58) 14.5 (58) 13.2 (56) 10.7 (51) 8.6 (47) 6.9 (44) 6.0 (43) 6.6 (44) 7.9 (46) 9.5 (49) 11.1 (52) 12.9 (55) 10,2 (50)
Curah Udan mm (inch) 48.0 (1.9) 47.7 (1.9) 50.1 (2) 57.7 (2.3) 56.3 (2.2) 49.4 (1.9) 47.7 (1.9) 50.2 (2) 58.5 (2.3) 66.8 (2.6) 59.5 (2.3) 59.0 (2.3) 650,9 (25,6)
Sumber: Biro Meteorologi[1] Sept 2007
Èlemèn dina liyané
  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taunan
Rata-rata dina udan 8.3 7.4 9.3 11.5 14.0 14.2 15.1 15.6 14.8 14.3 11.8 10.5 146.7
Rata-rata dina terang 6.3 6.3 5.7 4.4 3.0 2.5 2.7 2.9 3.4 3.6 3.5 4.4 48.5
Rata-rata dina mendhung 11.2 9.7 13.4 14.9 18.0 16.8 17.2 16.8 15.7 16.4 15.1 14.2 179.5
Surmber: Biro Meteorologi

Pamarintahan[sunting | sunting sumber]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Demografi[sunting | sunting sumber]

Pemandangan kutha Melbourne

Pedunung Melbourne umumé turunan saka pendhatang saka Britania Raya, khususé Inggris lan Irlandia kang wissmanggon wiwit jaman biyèn. Nanging wiwit puluhan dékadé pungkasan Melbourne ngalami paningkatan jroning cacahing pendhatang. Telung klompok pendhatang paling gedhé yakuwi saka Yunani, Italia lan Vietnam. Saliyané kuwi, ana uga komunitas Tionghoa kang cukup gedhé ing kutha iki.

Budaya lan olahraga[sunting | sunting sumber]

Melbourne dikenal minangka kutha kang seneng olahraga. Olahraga kang populèr ing Melbourne kalebu rugbi, kriket, tenis, bal-balan lan bola basket]], nanging kang paling populèr yaiku Australian Football utawa kang akrab disebut footy dénging warga Melbourne. Olahraga footy pancèn idhèntik karo kutha iki lan negara bagéan Victoria umumé; luwih saka setengah tim-tim kang main ing AFL (Liga Australian Football) asal saka Melbourne. Nyebut football ing Melbourne tegesé ngarujuk marang olahraga iki, béda karo Sydney utawa Canberra, kang ngarujuk marang rugbi.

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Melbourne Aquarium.

Sawetara obyek pariwisata kang cukup misuwur ing Melbourne antara liya:

Saubengé Melbourne[sunting | sunting sumber]

Dhaérah saubengé Melbourne uga nduwèni atraksi dhéw kayata:

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Climate statistics for Australian locations" (in English). http://www.bom.gov.au/climate/averages/tables/cw_086071.shtml.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Melbourne ing Wikivoyage

Negara bagéan Australia lan ibukuthané
TIKA NSW TL Que AKi Tas Vic AKu
Canberra Sydney Darwin Brisbane Adelaide Hobart Melbourne Perth
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melbourne&oldid=816076"