Republik Irlandia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Irlandia)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Éire
Ireland
Lagu kabangsanAmhrán na bhFiann
Ibu kutha
and largest city
Dublin
Basa resmi Irlandia, Inggris
Pamaréntahan Demokrasi parlementer
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2%
Pedunung
 -  2007 estimate 4.339.00
 -  2006 census 4.239.848
PDB (KKB) 2006 estimate
 -  Total US$177,2 miliar (50)
 -  Per capita US$45.600 (8)
PDB (nominal) 2006 estimate
 -  Total US$202,9 milyar (30)
 -  Per capita US$50.150 (5)
Valuta Euro 1 (EUR)
Kodhe tilpun 353
Internet TLD .ie

Republik Irlandia iku sawijining negara ing banawa Eropah. Pedhunungé cacahé kira-kira ana 4 yuta. Ibu kuthané iku Dublin. Negara iki ing sisih lor awatesan karo Irlandia Lor. Populasi Irlandia luwih saka 4 yuta jiwa lan klebu anggota Uni Eropah. Wilayah Pulo Irlandia sing ora klebu republik iki diduwèni déning Irlandia Lor, bagéan saka Britania Raya.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sajarah Irlandia

Tanggal 29 Desember 1937, prajanjèn sing ngakoni kamardikan Republik Irlandia ditapakasmani déning pamimpin Irlandia Kidul lan pamaréntah Britania Raya. Nanging, kanthi alesan isih ana Perang Donya II, Inggris ora nglaksanakaké isi prajanjèn kasebut. Sawisé perang rampung, ing taun 1949, rakyat Irlandia kidul sing mayoritas umat Katulik, ngumumaké sacara resmi kamardikan saka Britania Raya. Kamardikan iki kasil direngkuh sawisé rakyat Irlandia sajroning wolung abad berjuang nglawan Britania Raya.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Geografi Irlandia

Republik Irlandia nyakup tlatah 70.273 km² utawa 83% saka jembaré Pulo Irlandia ing sisih kidul, lan sisané arupa wilayah Irlandia Lor. Tapelwatesé sisih kulon karo Samudra Atlantik, déné sisih wétan Segara Irlandia sing kasambung karo samudra liwat Selat St. George lan Segara Keltik. Pesisir kulon Irlandia dumadi saka tebing, bukit, lan gunung cilikl. Bagéan jeroné diliwati werna-werna kali, salah sijiné yakuwi Kali Shannon. Kutha-kutha ing Irlandia antara liya Dublin, Cork, Galway, lan Limerick.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Republik Irlandia ing Wikivoyage


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropa

Austria | Walanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Republik_Irlandia&oldid=816119"