Bal-balan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bal sing biyasa kanggo bal-balan
Sawijining panyerang (abang) nggiring bal.

Bal-balan iku permainan bal sing dimainaké déning rong tim, lan saben tim dumadi saka 11 pemain. Mlebu ing abad 21, olahraga iki wis dimainaké luwih saka 250 yuta uwong ing 200 negara, lan ndadèkaké olahraga paling kondhang ing donya.[1][2][3][4] Bal-balan iku tujuané nyithak gol sakakèh-akèhé kanthi nganggo bal saka kulit ing gawang mungsuh. Bal-balan dimainaké ing njero lapangan sing bentuké pesagi dawa, ing dhuwur suket utawa suket sintètis.

Umumé sing tukang jaga gawang sing nduwéni hak démok bal nganggo tangan utawa lengen ing njero dhaérah gawangé, nanging 10 (sepuluh) pemain sakliyané amung diidinaké nggunakaké kabèh awaké sakliyané tangan, biyasané nganggo sikil kanggo nendhang, dhadha kanggo ngontrol, lan sirah kanggo nyundhul bal. Tim sing nyithak gol luwih akèh ing akir iku dadi sing menang. Nanging angger nganti wektu entèk isih imbang, bisa dianakaké undhian, ndawakaké wektu utawa adu penalti, iku manut karo format sing gawé kejuwaran.[5]

Aturan permainan/tetandhingan umumé dianyaraké saben taun déning indhuk organisasi bal-balan internasional (FIFA), sing uga ngleksanakaké Piala Donya saben patang taun sapisan.[6]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sajarahé olahraga bal-balan diwiwiti awit abad ka-2 lan ka-3 sakdurungé Masèhi ing Cina.[7] Ing jaman Dinasti Han kasebut, masarakat nggiring bal asalé saka kulit lan nendhang tumuju jaring kang cilik.[7] Dolanan mèh padha uga dimainaké ing Jepang kanthi sinebut Kemari.[8] Ing Italia, dolanan nendhang lan nggawa bal uga disenengi wiwit abad ka-16.[8]

Bal-balan modhèrn wiwit ngrembaka ing Inggris lan dadi banget disenengi.[7] Ing sapérangan kompetisi, permainan iki nimbulaké akèh kekerasan sakwéné tetandhingan saéngga akiré Raja Edward III nglarang olahraga iki dimainké nalika taun 1365.[7] Raja James I saka Skotlandia uga ndhukung larangan kanggo main bal-balan.[7] Nalika taun 1815, sawijining pakembangan gedhé nyebabaké bal-balan dadi kondhang ing lingkungan univèrsitas lan sekolah.[7] Kalairan bal-balan modhèrn dumadi ing Freemasons Tavern taun 1863 nalika 11 sekolah lan klub kumpul lan ngrumusaké aturan baku kanggo permainan kasebut.[8] Bebarengan karo iku, dumadi pamisahan sing cetha antarané olahraga rugby karo bal-balan (soccer).[8] Nalika taun 1869, nggawa bal nganggo tangan wiwit dilarang jroning bal-balan.[7] Sakwéné taun 1800-an, olahraga kasebut digawa déning pelaut, pedagang, lan tentara Inggris menyang manéka wilahan donya.[7] Nalika taun 1904, asosiasi paling dhuwur bal-balan donya (FIFA) dibentuk lan ing awal taun 1900-an, manéka kompetisi dimainké ing manéka negara.[7]

Peraturan bal-balan[sunting | sunting sumber]

Peraturan resmi permainan bal-balan (Laws of the Game) yaiku:

  • Peraturan 1: Lapangan bal-balan
  • Peraturan 2: Bal
  • Peraturan 3: Gunggung Pamain
  • Peraturan 4: Piranti Pamain
  • Peraturan 5: Wasit sing ngatur tethandingan
  • Peraturan 6: Asisten wasit
  • Peraturan 7: Wektu Permainan
  • Peraturan 8: Bal metu lan ing njero lapangan
  • Peraturan 9: Cara antuk angka
  • Peraturan 10: Offside
  • Peraturan 11: Pelanggaran
  • Peraturan 12: Tendhangan bébas
  • Peraturan 13: Tendhangan
  • Peraturan 14: Lemparan jero
  • Peraturan 15: Tendhangan gawang
Lapangan bal-balan

Organisasi[sunting | sunting sumber]

Jenis liyané[sunting | sunting sumber]

Èlemèn permainan[sunting | sunting sumber]

Paribasan[sunting | sunting sumber]

Aku dinggo bal-balan, tegesé aku didadèkaké sasaran, utawa kanggo uncal-uncalan.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Overview of Soccer". Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/550852/football. Retrieved 4 June 2008.
  2. ^ Guttman, Allen (1993). "The Diffusion of Sports and the Problem of Cultural Imperialism". In Eric Dunning, Joseph A. Maguire, Robert E. Pearton. The Sports Process: A Comparative and Developmental Approach. Champaign: Human Kinetics. p. 129. ISBN 0-88011-624-2. http://books.google.com/books?id=tQY5wxQDn5gC&pg=PA129&lpg=PA129&dq=world's+most+popular+team+sport&source=web&ots=6ns3wVUEGV&sig=SZPKYSDMJBrO1uV4mPxNbKyAuJY#PPA129,M1. Retrieved 26 January 2008. "the game is complex enough not to be invented independently by many preliterate cultures and yet simple enough to become the world's most popular team sport"
  3. ^ Dunning, Eric (1999). "The development of soccer as a world game". Sport Matters: Sociological Studies of Sport, Violence and Civilisation. London: Routledge. p. 103. ISBN 0-415-06413-9. http://books.google.com/books?id=X3lX_LVBaToC&pg=PA105&lpg=PA105&dq=world's+most+popular+team+sport&source=web&ots=ehee9Lr9o1&sig=nyvDhcrPoR8lXhYKE7k4CZYg_qU#PPA103,M1. Retrieved 26 January 2008. "During the twentieth century, soccer emerged as the world's most popular team sport"
  4. ^ Mueller, Frederick; Cantu; Van Camp, Steven (1996). "Team Sports". Catastrophic Injuries in High School and College Sports. Champaign: Human Kinetics. p. 57. ISBN 0-87322-674-7. http://books.google.com/books?id=XG6AIHLtyaUC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=soccer+most+popular+team+sport&source=web&ots=QzydYB5Am0&sig=w_ouIgmegjytYFfWy7k92guTNfU#PPA57,M1. Retrieved 26 January 2008. "Soccer is the most popular sport in the world and is an industry worth over US$400 billion world wide. 80% of this is generated in Europe, though its popularity is growing in the United States. It has been estimated that there were 22 million soccer players in the world in the early 1980s, and that number is increasing. In the United States soccer is now a major sport at both the high school and college levels"
  5. ^ Sports-information.org Soccer. Diaksès tanggal 9 Agustus 2011.
  6. ^ "2002 FIFA World Cup TV Coverage". FIFA. 5 December 2006. Archived from the original on 30 December 2006. http://web.archive.org/web/20061230124633/http://www.fifa.com/en/marketing/newmedia/index/0,3509,10,00.html. Retrieved 6 January 2008.
  7. ^ a b c d e f g h i Historyofsoccer.info History Of Soccer! 2006. Geno Jezek. Diaksès tanggal 8 Agustus 2011.
  8. ^ a b c d Sportsknowhow.com, HISTORY OF SOCCER. Page 1-3. Diakses pada 9 Agustus 2011.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bal-balan&oldid=883113"