Amérika Lèr

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Amérika Lèr

LocationNorthAmerica.png

Wiyar wilayah 24,490,000 km²
Populasi 514,600,000
Cacahing nagari 23
Jajahan 14
Basa Inggris, Spanyol, Prancis, Italia, Portugis, Jerman, Walanda, Cina, Jepang, Korea, lan sanès-sanèsipun
Zona wekdal UTC -3:00 (Nuuk, Greenland) to UTC -10:00 (Hawaii)
Kitha-kitha ageng
New York City
Los Angeles
Chicago
Montreal
Toronto
Mexico City
Guatemala City
Havana
Port-au-Prince
Gambar satelit Amérika Lèr
Basa-basa pribumi ing Amérika Lèr

Amérika Lor utawi Amérika Lèr inggih punika bawana ing wilahan bumi bagéyan lèr. Sisih lèr bawana punika kawatesi déning Segantun Arktik, ing sisih wètan déning Samodra Atlantik Lèr, ing sisih kidul déning Laut Karibia, lan ing sisih kilèn déning Samodra Pasifik Lèr. Bawana punika njangkep wilayah kanthi wiyar 24.500.000 km² utawi kirang langkung 4,8% saking permukaan bumi.

Wiwit Juli 2002, pendhudhukipun kinten-kinten langkung saking 514.600.000. Bawana punika bawana nomer tiga ingkang paling ageng miturut wiyar, sasampunipun Asia lan Afrika, lan nomer sekawan miturut pendhudhuk sasampunipun Asia, Afrika, lan Eropa. Amérika Lèr lan Kidul dipunparingi asma miturut Amerigo Vespucci, inggih punika tiyang Eropa kapisan ingkang nglontaraken gagasan bilih Amérika mboten sami kaliyan Hindia Timur. Piyambakipun punika tiyang Eropa kapisan ingkang manggihi 'Dunia Baru'.

Gandhènganipun siti saking Amérika Lèr tumuju Amérika Kidul namung tanah genting Panama. (Kanggé alasan geopolitik, sedaya Panama – kalebet wètan bagéyan Terusan Panama asring dipunanggep dados sabagéyan Amérika Lèr ugi). Miturut sapérangan pakar, Amérika Lèr wiwit mboten ing tanah genting Panama nanging ing tanah genting Tehuantepec, kanthi dhaérah ngalangi dipunanggep Amérika Tengah lan kasandhar ing lèmpèngan Caribbean.

Kathah tiyang langkung nganggep Amérika Tengah dados dhaérah Amérika Lèr amargi tiyang-tiyang kasebat nggadhahi pendhapat bilih Amérika Tengah langkung alit menawi dados bawana piyambak. Greenland, éwadéné dados bagéyan Amérika Lèr sacara geografis lan ing nginggil lèmpèngan tektonik ingkang sami (lèmpèngan Amérika Lèr), nanging mboten dipunanggep bagéyan bawana punika sacara politis.

Satuan regional[sunting | sunting sumber]

Amérika Lèr, punika setunggaling satuan regional. Nagari-nagari ingkang kalebet ing Amérika Lèr inggih punika:

Kadhangkala Amérika Lèr, dipunanggep dados bawana piyambak, kapisah saking Amérika Kidul. Watesan Amérika Lèr lan Amérika Kidul punika ing Panama.

Pambagéyan wilayah sacara politik[sunting | sunting sumber]


Entitas politik Kawasan[1] Wilayah
(km²)
Pendhudhuk
(perk. 2002)
Kepadhetan
(per km²)
Ibu kitha
Flag of the United States.svg Amérika Serikat[2] Amérika Lèr 9.629.091 295.734.134 30,7 Washington, DC
Flag of Anguilla.svg Anguilla (Britania Raya) Karibia 102 13.254 129,9 The Valley
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua lan Barbuda Karibia 443 68.722 155.1 St. John's
Flag of the Netherlands Antilles (1986-2010).svg Antillen Belanda (Belanda)[3] Karibia 960 219.958 229,1 Willemstad
Flag of Aruba.svg Aruba (Belanda)[4] Karibia 193 71.566 370,8 Oranjestad
Flag of the Bahamas.svg Bahama Karibia 13.940 301.790 21,6 Nassau
Flag of Barbados.svg Barbados Karibia 431 279.254 647,9 Bridgetown
Flag of Belize.svg Belize Amérika Tengah 22.966 279.457 12,2 Belmopan
Flag of Bermuda.svg Bermuda (Britania) Amérika Lèr 53 65.365 1.233,3 Hamilton
Flag of the Cayman Islands.svg Kapuloan Cayman (Britania) Karibia 262 44.270 169 George Town
Flag of Dominica.svg Dominika Karibia 754 69.029 91,6 Roseau
Flag of the Dominican Republic.svg Republik Dominika Karibia 48.730 8.950.034 183,7 Santo Domingo
Flag of El Salvador.svg El Salvador Amérika Tengah 21.040 6.704.932 318,7 San Salvador
Flag of Greenland.svg Greenland (Denmark) Amérika Lèr 2.166.086 56.375 0,026 Nuuk
Flag of Grenada.svg Grenada Karibia 344 89.502 260,2 St. George's
Flag of France.svg Guadeloupe (Prancis) Karibia 1.780 448.713 252,1 Basse-Terre
Flag of Guatemala.svg Guatemala Amérika Tengah 108.890 14.655.189 134,6 Guatemala City
Flag of Haiti.svg Haiti Karibia 27.750 8.121.622 292,7 Port-au-Prince
Flag of Honduras.svg Honduras Amérika Tengah 112.090 6.975.204 62,2 Tegucigalpa
Flag of Jamaica.svg Jamaika Karibia 10.991 2.731.832 248,6 Kingston
Flag of Canada.svg Kanada Amérika Lèr 9.984.670 32.805.041 3,3 Ottawa
Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika Amérika Tengah 51.100 4.016.173 78,6 San José
Flag of Cuba.svg Kuba Karibia 110.860 11.346.670 102,4 Havana
Flag of Martinique.svg Martinique (Prancis) Karibia 1.100 432.900 393,5 Fort-de-France
Flag of Mexico.svg Meksiko Amérika Lèr 1.972.550 106.202.903 53,8 Mexico City
Flag of Montserrat.svg Montserrat (Britania) Karibia 102 9.341 91,6 Plymouth; Brades[5]
Flag of the United States.svg Pulo Navassa (Amérika Serikat) Karibia 5
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua Amérika Tengah 129.494 5.465.100 42,2 Managua
Flag of Panama.svg Panama[6] Amérika Tengah 78.200 3.039.150 38,9 Panama City
Flag of Puerto Rico.svg Puerto Riko (AS) Karibia 9.104 3.916.632 430,2 San Juan
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kitts lan Nevis Karibia 261 38.958 149,3 Basseterre
Flag of Saint Lucia.svg Saint Lucia Karibia 616 166.312 270 Castries
Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Saint-Pierre lan Miquelon (Prancis) Amérika Lèr 242 7.012 29 Saint-Pierre
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent lan Grenadines Karibia 389 117.534 302,1 Kingstown
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad lan Tobago[7] Karibia 5.128 1.088.644 212,3 Port-of-Spain
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Kapuloan Turks lan Caicos (Britania) Karibia 430 20.556 47,8 Cockburn Town
Flag of the United States Virgin Islands.svg Kapuloan Virgin Amérika Serikat (AS) Karibia 352 108.708 308,8 Charlotte Amalie
Flag of the British Virgin Islands.svg Kapuloan Virgin Britania Raya (Britania) Karibia 153 22.643 148 Road Town
Total 24.506.524 514.684.479 21


Catatan:
1.^  Panglompokan kawasan ingkang dhasaripun peta PBB.
2.^  Njangkep Nagari Bagéyan Hawaii ingkang papanipun ing kawasan Oceania.
3.^ , 4, 6 lan 7. Gumantung dhefinisinipun, Aruba, Antillen Belanda, Panama, lan Trinidad lan Tobago nggadhahi salah setunggal utawi kalih wilayah ing Amerika Lor lan Kidul.
5.^  Gunung Soufriere Hills ingkang wiwit aktif kawit taun 1995 ngancuraken sabagéyan ageng Plymouth, ibu kitha de jure Montserrat. Kantor-kantor pamréntahan. Ibu kitha de facto papanipun ing Brades.

Mangga ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Amérika Lèr ing Wikimedia Commons.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.



Bawana-bawana ing Donya
Asia | Afrika | Amerika: Amérika Lèr - Amérika Kidul | Antartika | Eropah | Australia

(Kapuloan Pasifik ing Oseania mboten mlebet bagéyan saking bawana pundi kémawon)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amérika_Lèr&oldid=812244"