Asia Tengah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta lokasi Asia Tengah

Asia Tengah kuwi sawijining kawasan sing kakurung dharatan ing bawana Asia. Akèh makna sing béda-béda ngenani komposisi wilayah sing sakbeneneré.

Makna[sunting | sunting sumber]

Peta Asia Tengah

Miturut sawijining dhéefinisi, Asia Tengah nyakup watara 9.029.000 km², utawa 21% saka jembaré bawana. Negara-negara sing klebu wilayah Asia Tengah miturut makna iki yakuwi Republik Rakyat Tiongkok (Provinsi Qinghai, wilayah otonomi Xinjiang lan Tibet), Kazakhstan (wilayah sisih wétan Kali Ural), Kirgizia, Tajikistan, Turkmenistan, lan Uzbekistan.

Dhéfinisi kapindho uga nyakup wilayah-wilayah dhéfinisi kapisan ditambah Azerbaijan-Iran, negara-negara Transkaukasus (Azerbaijan, Armenia, lan Georgia), wilayah Turkic/Muslim kidul Rusia (Siberia kidul), Mongolia, Tiongkok bagéyan kulon (Xinjiang lan Tibet), Afganistan, lan sebagéyan wilayah lor Pakistan.

Dhéfinisi katelu njelasaké wilayah Asia Tengah minangka tilas negara Republik-republik Asia Tengah Uni Soviet sing dumadi saka Kazakhstan, Kirgizia, Uzbekistan, Tajikistan, lan Turkmenistan.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sawiji lukisan abad kaping-9

Ing jaman biyèn, Asia Tengah dipanggoni déning wong normadik kaya:

Asia Tengah wis wiwit biyèn dadi wilayah perdagangan antara Tiongkok lan masarakat Kulon, kanthi Jalur Sutra ngliwati wilayah iki lan akèhé karajan ing tlatah iki.

Ing limang abad pungkasan, racaké wilayah iki dijajah déning Kekaisaran Rusia lan Karajan Tiongkok, déné Britania Raya ndhudhuki India ing bagéyan kidul Asia Tengah. Nalika abad kaping-20, racaké wilayah ing Asia Tengah minangka bagéyan saka tilas negara aliran komunis Uni Soviet, sing pecah taun 1991. Wilayah sing ora klebu yakuwi Mongolia lan dhaérah duwèké Tiongkok kaya Xinjiang. Negara-negara kasebut wis méngo saka sistem komunis, lan saiki nganut werna-werna sistem pulitik antara liya wiwit saka demokratis lemah nganti otoriter banget. Nanging Tiongkok lan Rusia isih duwé pengaruh kuwat jroning ngontrol wilayah kuwi. Racaké negara ing Asia Tengah gabung jroning Organisasi Kerjasama Shanghai.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asia_Tengah&oldid=840264"