Uzbekistan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
O‘zbekiston Respublikasi
O‘zbekiston Jumhuriyati
Motto: 
Lagu kabangsanO`zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi
Ibu kutha
and largest city
Tashkent
Basa resmi Uzbek
Pamaréntahan Republik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 4,9%
Pedunung
 -  2005 estimate 26.851.195 (42)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total AS$45,75 miliar (74)
 -  Per capita AS$1.766 (154)
Valuta Som (UZS)
Zona wektu (UTC+5)
 -  Summer (DST)  (UTC+5)
Kodhe tilpun 998
Internet TLD .uz

Republik Usbekistan (kadhangkala diéja Uzbekstan utawa Ozbekistan), jeneng resminé Republik Uzbekistan (basa Uzbek: O‘zbekiston Respublikasi utawa O‘zbekiston Jumhuriyati; Sirilik: Ўзбекистон Республикаси; basa Rusia: Республика Узбекистан), kuwi negara ing Asia Tengah, sing sadurungé minangka bagéyan saka Uni Soviet. Negara kanthi wilayah sing kakurung dharatan iki wewatesan karo Kazakhstan ing sisih kulon lan lor; Kirgizstan lan Tajikistan ing sisih wétan; lan Afganistan lan Turkmenistan ing sisih kidul. Basa resmi siji-sijiné yakuwi basa Uzbek, sawijining basa Turkik, ananging basa Rusia tetep dipigunakaké, sisa paninggalan pamaréntahan Soviet. Watara 1 yuta suku Tajik, sawijining klompok etnis sing isih sak rumpun karo bangsa Persia, manggon ing negara iki,[1] lan minangka 4,8% saka pedunungé.[2] Tembung Ozbek kawangun saka oz ("sajati/asli") lan bek ("pemimpin/bangsawan"), saéngga "Ozbek" maknané "bangsawan" utawa "pamimpin sajati".

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sejarah Uzbekistan

Wilayah Uzbekistan wis dipanggoni wiwit milennium kaloro SM. Ana temon-temon piranti purba manungsa sarta monumen-monumen ing dhaérah Ferghana, Tashkent, Bukhara, Khorezm (Khwarezm, Khorasmia) lan Samarkand.

Alexander Agung naklukaké Sogdiana lan Baktria ing taun 327 SM, anggarwa Roxana, anak ketua suku Baktria. Nanging, panaklukan iki ora nulung Alexander amarga rakyat tetep nglawan, saéngga tentara Alexander pungkasané kalah ing tlatah iki.

Jroning maabad-abad wilayah Uzbekistan diprintah déning Kakaisaran Iran, kayadéné Kakaisaran Parthia lan Sassanian.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uzbekistan&oldid=816170"