Iran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Républik Islam Iran
Islamic Republic of Iran
جمهوری اسلامی ايران
Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
Motto: Esteqlāl, āzādī, jomhūrī-ye eslāmī
(Persia: "Kamardikan, Kabébasan, Républik Islam")
Lagu kabangsanSorūd-e Mellī-e Īrān
Ibu kutha
and largest city
Teheran
Basa resmi Persia
Pamaréntahan Républik Islam
Révolusi
 -  Banyu (%) 0,7%
Pedunung
 -  2005 estimate 68.017.860 (18)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$518,7 milyar (19)
 -  Per capita US$7.594 (75)
Valuta Rial (IRR)
Zona wektu (UTC+3:30)
 -  Summer (DST) ora ana (UTC+3:30)
Kodhe tilpun 98
Internet TLD .ir

Iran (utawa Persia) (basa Persia: ایران) iku sawijining negara Wétan Tengah sing papané ing Asia kidul-kulon. Senadyan ing njero negri negara iki wis ditepungi minangka Iran wiwit jaman kuna, tekan taun 1935 Iran isih diarani Persia ing donya Kulon. Ing taun 1959, Mohammad Reza Shah Pahlavi ngetokaké wara-wara yèn kaloro istilah mau éntuk dipigunakaké. Jeneng Iran iku sawijining kognat tetembungan "Arya" sing ateges "Tanah Bangsa Arya".

Iran wewatesan karo Azerbaijan (500 km) lan Armenia (35 km) ing lor-kulon lan Laut Kaspia ing lor, Turkmenistan (1000 km) ing lor-wétan, Pakistan (909 km) lan Afganistan (936 km) ing wétan, Turki (500 km) lan Irak (1.458 km) ing kulan, lan perairan Teluk Persia lan Teluk Oman ing kidul.

Ing taun 1979, sawijining Révolusi Iran sing dipimpin Ayatollah Khomeini ngedegaké sawijining Républik Islam teokratis saéngga jeneng jangkepé Iran saiki yaiku Républik Islam Iran (جمهوری اسلامی ایران).

Ibu kutha Iran yaiku Teheran. Negara iki nduwé pedunung kurang luwih 60 yuta jiwa lan jembaré ana ... km².

Pamérangan administrasi[sunting | sunting sumber]

wilyah-wilayah Iran miturut nomor-nomor ing sisih kiri

Iran kapérang dadi telung puluh provinsi sing dipréntah sawijining gubernur (استاندار, ostāndār). Peta ing gambar ora nuduhaké provinsi Hormozgan, (#20 ing njeron dhaptar) sing arupa sawijining pulo:

1. Tehran
2. Qom
3. Markazi
4. Qazvin
5. Gīlān
6. Ardabil
7. Zanjan
8. Azarbaijan Wétan
9. Azarbaijan Kulon
10. Kurdistan
11. Hamadān
12. Kermanshah
13. Īlām
14. Lorestān
15. Khūzestān
16. Chaharmahal lan Bakhtiari
17. Kohgiluyeh lan Boyer-Ahmad
18. Bushehr
19. Fārs
20. Hormozgān
21. Sistan lan Baluchestan
22. Kermān
23. Yazd
24. Isfahan
25. Semnān
26. Māzandarān
27. Golestān
28. Khorasan Lor
29. Razavi Khorasan
30. Khorasan Kidul

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iran&oldid=884926"