Uganda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republic of Uganda
Motto: For God and My Country
(Inggris: "Kanggo Pangèran lan Negaraku")
Lagu kabangsanOh Uganda, Land of Beauty
Ibu kutha
and largest city
Kampala
Basa resmi Inggris
Pamaréntahan Republik multipartai demokratik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 15,39%
Pedunung
 -  2006 estimate 27.810.000 (41)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$44,69 miliar (76)
 -  Per capita US$1.728 (155)
Valuta Shilling (UGX)
Zona wektu (UTC+3)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 256 1
Internet TLD .ug

Republik Uganda kuwi sawijining negara ing Afrika Wétan. Negara kang olèh julukan "Mutiara Afrika" saka Winston Churchill iki wewatesan karoKenya ing sisih wétan, Sudan ing sisih lor, Republik Demokratik Kongo ing sisih kulon, Rwanda ing kidul-kulon, lan Tanzania sarta Tlaga Victoria ing sisih kidul. Jeneng negara iki asalé saka krajaan Buganda kang tlatahé biyèn nyakup bagéan kidul Uganda. Uganda kapérang dadi 70 distrik.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Peta Uganda
Artikel utama: Geografi Uganda

Senayan ora ndarbèni pantai, Uganda nduwéni sawetara tlaga gedhé, kayata tlaga Victoria, tlaga Albert,tlaga Kyoga lan tlaga Edward. Negri iki dumunung ing dhataran utwa plateau Afrika Wétan, kira-kira 900 m sak dhuwuré banyu segara. Umumé Uganda nduwèni iklim tropis, nanging ana uga variasi. Uganda andarbèni sawetara pulo ing tlaga Victoria. Kutha-kutha wigati dumunung ing tlatah kidul, yakuwi cedhak tlaga Victoria, klebu ibukutha Kampala lan kutha ing cedhaké Entebe.

Uganda kabagi jroning 70 distrik, 4 dhaerah administratif: Lor, Wétan, Sentral lan Kulon. Distrik iki dijenengké miturut kutha kang paling gedhé, umpamané kutha Kampala dumunung ing distrik Kampala.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uganda&oldid=816167"