Somalia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Soomaaliya
Motto: 
Lagu kabangsanLagu Kabangsan Somalia
Ibu kutha
and largest city
Mogadishu
Basa resmi Somali
Pamaréntahan Pamaréntahan Transisi
Kamardikan
 -  Banyu (%) 1,6%
Pedunung
 -  2005 estimate 8.591.629 (87)
 -  1975 census ~ 3.300.000
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$4,59 miliar (153)
 -  Per capita US$600 (190)
Valuta Shilling (SOS)
Zona wektu (UTC+3)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 252
Internet TLD .so

Somalia (basa Somali: Soomaaliya; basa Arab: الصومال, As-Sumal), biyèn jenengé Republik Demokratik Somali, kuwi sawijining negara ing pesisir Afrika Wétan kang ana sacara de jure. Somalia ora ndarbèni otoritas pamaréntah pusat kang diakoni, ora ana mata uang nasional utawa ciri-ciri liya kang magepokan karo sawijining negara kang nduwèni kadhaulatan. Otoritas sacara de facto ana ing tangan pamaréntah kang ora diakoni, yaiku Somaliland, Puntland lan gembong militan cilik kang padha memusuhan, lan kateluné mimpin pamaréntahan oposisi.

Politik[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Politik Somalia

Somalia ora ndarbèni pamaréntah nasional kang efektif. Ing sisih kulon-lor, ana pamisahan Republik Somaliland. Ing sapérangan liyané ana sawetara warlord, yaiku Puntland lan Somalia Kidul-Kulon. Pamaréntahan kang diakoni dunia internasional yakuwi "Pamaréntahan Transisi Nasional", wiwitané dipimpin déning Abdulkassim Salat Hassan, kang ngontrol mung sabagéan saka Mogadishu, ibu kutha Somalia.

Tanggal 10 Oktober 2004 Perdana Mentri Somalia kapilih Abdullahi Yusuf Ahmed, Presiden Puntland, dadi Presiden sabanjuré. Amarga kahanan kaco ing Mogadishu, pamilihan dianakakén ing pusat olah raga ing Nairobi, Kenya. Yusuf kapilih Presiden transisional déning parlemen transisional Somalia. Dhèwèké menangaké 189 saka 275 swara Parlemen. Sesi Parlemen uga dianakaké ing negara tangga Kenya. Pamaréntahané diakoni déning akêh negara Barat minangka panguwasa legal negara mau, senadyan otoritas aktualé isih dadi pitakonan.

Akèh organisasi politik cilik liyané kang adhedhasar klan kang kawangun wiwit pamilihan Presiden anyar, padha golèk (format) politik kang bebas-marga (kaya déné Front Somali Bersatu).

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Daerah-daerah ing Somalia

Somalia kabagi jroning 18 gobolka (dhaérah):

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Somalia ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Somalia&oldid=842300"