Somaliland

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jamhuuriyadda Soomaaliland
Motto: 
Lagu kabangsanSamo ku waar Samo ku waar Saamo ku waar
Ibu kutha
and largest city
Hargeisa
Basa resmi Somali
Pamaréntahan Republik
Kamardikaan
 -  Banyu (%) -
Pedunung
 -  2005 estimate 3.500.000 (-)
 -  - census -
PDB (KKB) - estimate
 -  Total - (-)
 -  Per capita - (-)
Valuta Shilling (-)
Zona wektu (UTC+3)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 252
Internet TLD -

Republik Somaliland (basa Somali: Soomaaliland) kuwi tilas wilayah Britania Raya kang dumunung ing bagéan kulon-lor Somalia ing Sungu Afrika. Sasi Mei 1991, klan-klan ing dhaerah lor mroklamasèkaké kamardikan Somaliland kang saiki nyakup 5 saka 18 dhaerah administratif Somalia. Somaliland kira-kira dumunung ing antara Ethiopia, Djibouti lan Teluk Aden, kanthi wilayah ambané 137.600 km². Ibu kutha Somaliland yakuwi Hargeisa.

Senadyan ora diakoni déning sakèhing negara, entitas iki isih tetep ana kanthi bantuan klan akuasa kang ndarbèni pengaruh kuwat lan infrastruktur ekonomi tilas tinggalan program kerjasama militer karo Britania, Rusia lan Amérika Sarékat.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Somaliland biyèné arupa Protektorat Somaliland Britania. Ora suwé sawisé mardika Somaliland Britania banjur gabung karo Somaliland Italia dadi Somalia ing taun 1960. Perdana mentri Somaliland Britania, Ibrahim Egal, dadi salah siji mentri ing Republik Somalia. Panjenengané dadi Perdana Mentri taun 1967 nanging digulingaké liwat kudeta taun 1969.

Taun 1991, sawisé ambruké pemerintah Somalia, wilayah ing sisih kulon-lor Somalia iki mroklamasèkaké kamardikan Republik Somaliland, senajan amèh ora ana kalangan internasional kang ngakoni kadhaulatanné. Egal dilantik minangka presidhèn taun 1993, kapilih manèh taun 1998 lan tetep kuwasa nganti séda ing tanggal 3 Mei 2002. Wakil presidhèn Dahir Riyale Kahin nggantèkaké posisi Egal.

Wiwit ngrengkuh kamardikan, Somaliland wis nyoba nguasani daerah Sanaag lan Sool. Kolonel Abdullahi Yusuf mimpin sawetara panyergapan kanggo ngreksa wilayah mau kang diyakini déning Puntland minangka bagéan saka wilayahé.

Upaya Somaliland kanggo mroklamasèkaké kamardikan dadi angèl tanpa Sanag lan Sool awit tlatah Somaliland sing ana ora mirunggan saka segi ekonomi.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Somaliland wewatesan karo Djibouti, Ethiopia lan Puntland. Dhaerah duwèké Somalia kang saiki dadi wilayah Somaliland yakuwi:

Somaliland nduwèni pedunung 3,5 yuta jiwa. Hargeisa, ibu kutha Somaliland, dikira-kira dipanggoni déning 500.000-800.000 jiwa.

Politik[sunting | sunting sumber]

Tanggal 29 September 2005, Somaliland nganakaképamilihan umum legislatif kang dièloni déning 3 parté politik. Konstitusi Somaliland mbatesi cacahing parté nganti telung entitas.


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Somaliland&oldid=812845"