Shabeellaha Hoose

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lokasi Shabeellaha Hoose ing Somalia

Shabele Ngisor (Basa Somali: Shabeellaha Hoose) kuwi sawijining dhaérah administratif (gobolka) ing Somalia Kidul. Nganti taun 1984, nalika dhaérah iku diwangun manèh, tlatah iki bagéan saka dhaérah Benadir lan ibukuthané yakuwi Mogadishu, nanging saiki ibukuthané Marka.

Shabeellaha Hoose wewatesan karo dhaérah Banaadir, Shabeellaha Dhexe, Hiiraan, Bay, Middle Juba lan Samudra Hindia. Sawisé Mogadishu, tlatah iki minangka tlatah kang paling padhet pedunungé ing Somalia.

Tlatah iki dijenengké saka jeneng Kali Shebelle, kang mili liwat ing kana.

Basa-basa[sunting | sunting sumber]

Sacara linguistik, tlatah iki minangka tlatah kang paling manéka warna dhialèk basa Somaliné. Mayoritas pedunung wicara nganggo dhialèk May-May versi Digil saka tlatah Dhoobey. Uga dianggo ing tlatah iki dhialèk Af Jido, Af Garre, Af Tuni, Af Reer Marka lan Af Reer Barawe, uga dhialèk standard Maha Tiri Somali lan May-May saka Mirifle.

Distrik[sunting | sunting sumber]

Klan-klan[sunting | sunting sumber]

Klan Rahanweyn (Digil & Mirifle)

Klan Hawiye

Klan Dir

Klan liyané

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shabeellaha_Hoose&oldid=812879"