Israèl

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Israel)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
מדינת ישראל
(Medīnat Yishra'el)
دولة إسرائيل
(Dawlat Isrā'īl)
Motto: 
Lagu kabangsanHatikvah
Ibu kutha Yerusalem 1
Largest city Yerusalem
Basa resmi Ibrani, Arab
Pamaréntahan Sistem parlementer
 -  Presiden Shimon Peres
 -  Perdana Menteri Benjamin Netanyahu
Kamardikan
 -  Banyu (%) ~2%
Pedunung
 -  2013 estimate 8.134.100 (97)
 -  2003 census 6.780.000
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$145,15 milyar (51)
 -  Per capita US$22.077 (32)
Valuta Shekel Israel anyar (ILS)
Zona wektu (UTC+2)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Internet TLD .il
Emblem of Israel.svg Negara Israel Flag of Israel.svg
Geografi

Lemah Israel · Distrik · Kota
Transportasi · Mediterania
Segara Mati · Segara Abang · Tloga Galilea
Yerusalem · Tel Aviv · Haifa

Sajarah

Sajarah Yahudi (Garis waktu)
Zionisme ·Aliyah · Herzl
Deklarasi Balfour · Mandat
Rancangan PBB 1947 · Deklarasi kemerdekaan

Konflik Arab-Israel

Perang 1948 · Gencatan senjata 1949 · Perang Suez
Perang Enam Hari · War of Attrition
Perang Yom Kippur · Perang Lebanon
Konflik Israel-Lebanon
Perjanjian perdamaian dengan: Mesir, Yordania

Konflik Israel-Palestina

Garis waktu · Proses perdamaian · Kubu perdamaian
Intifada pertama · Persetujuan Oslo · Intifada ke-2
Pemisah · Penarikan diri

Ekonomi

Agrikultur · Perusahaan · Intan
Sains dan teknologi · Pariwisata
Pembuatan anggur · Silicon Wadi

Demografi · Budaya

Agama · Arab Israel · Kibbutz
Musik · Arkeologi · Universitas
Bahasa Ibrani · Sastra · Olahraga · Tokoh Israel

Hukum · Politik

Undang-undang kepulangan · Hukum Yerusalem
Partai · Pemilu · PM · Presiden
Knesset · Mahkamah Agung · Pengadilan

Hubungan luar negeri

Perserikatan Bangsa-Bangsa · Amerika Serikat
Liga Arab · Perancis

Pasukan keamanan

Angkatan Pertahanan Israel
Komunitas Intelijen · Dewan Keamanan
Polisi · Polisi Perbatasan · Dinas Penjara

Israèl (basa Ibrani מדינת ישראל Medinat Yishra'el, Arab دولة إسرائيل Dawlat Isrā'īl) iku sawijining negara ing Timur Tengah, sing diubengi déning Segara Tengah, Libanon, Suriah, Yordania, Mesir lan ara-ara wedhi Sinai. Saliyané iku Israèl uga diubengi rong dhaérah otoritas Palèstina: Lurung Gaza lan Gisik Kulon.

Ing pangertèn Alkitab, Israel iku arané karajan lor; karajan kidul iku Yehuda.

Kanthi populasi 7,28 yuta jiwa, Israel minangka siji-sijiné negara Yahudi ing donya.[1] Saliyané iku, ana uga sawetara klompok etnis minoritas liyané, yakuwi etnis Arab sing nduwèni warganegara Israel, sarta klompok-klompok kaagamaan liyané kaya Muslim, Kristen, Druze, Samaritan, lan sapanunggalané.

Madegé negara modhèrn Israel adhedhasar konsèp Lemah Israel (Eretz Yishra'el), sawijining konsèp pusat Yudaisme wiwit zaman kuno,[2] sing uga minangka pusat wilayah Krajaan Yehuda kuna. Sawisé Perang Donya I, Liga Bangsa-Bangsa nyetujoni Mandat Britania tumrap Palestina minangka "negara wong Yahudi".[3] Ing taun 1947, PBB nyetujoni Pembagian Palestina dadi rong negara, yaiku siji negara Yahudi lan siji negara Arab.[4] Tanggal 14 Mei 1948, Israel mroklamasèkaké kamardikané lan iki banjur dadi paprangan karo negara-negara Arab ing saubengé sing nulak rencana pembagéyan iki. Israel sabanjuré menangake perang iki lan ngukuhaké kamardikané. Saka perang iki uga, Israel kasil njembaraké wates wilayah negarané ngluwihi wates wilayah sing ditemtokaké déning Rencana Pembagian Palestina. Wiwit wektu kuwi, Israel terus memungsuhan karo negara-negara Arab tanggané, nyebabaké perang sing ora lèrèn-lèrèn nganti saiki.[5] Wiwit pambentukan Negara Israel, wates negara Israel lan hak Israel kanggo madeg wis dadi pasulayan, utamané déning negara Arab lan para pangungsi Palestina. Israel wis nandhatangani perjanjèan damai karo Mesir lan Yordania, nanging usaha perdamaian antara Palestina lan Israel nganti saiki durung kasil.

Israel minangka negara demokrasi kanthi sistem pemerintahan parlementer lan hak pilih universal.[6][7] Perdana Menteri Israel njabat dadi kepala pamaréntahan lan Knesset minangka badan legislatif Israel. Jroning bab prodhuk domèstik bruto, ekonomi negara iki ana ing peringkat ka-44 ing donya.[8] Israel nduwèni peringkat Indèks Pembangunan Manungsa[9], kabébasan pèrs[10], lan daya saing ekonomi[11] sing paling dhuwur dibandingaké karo negara-negara Arab ing saubengé. Miturut ukum negara Israel, ibukutha Israel yakuwi Yerusalem, (ibukutha sadurungé kutha Tel Aviv). Senadyan mangkono badan PBB lan akèh negara ing donya ora ngakoni.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Uga delengen Distrik ing Israel

Israel iku dipérang dadi 6 distrik. Banjur saben distrik dipérang dadi sawetara subdistrik manèh.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Israel". Country Report. Freedom House. 2007. http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=363&year=2007&country=7199. Retrieved 2007-07-15.
  2. ^ "Judaism". Britannica Online Encyclopedia. Diakses pada 2008-12-30. 
  3. ^ "The Palestine Mandate". The Avalon Project. Yale University. 1922-07-24. http://www.yale.edu/lawweb/avalon/mideast/palmanda.htm. Retrieved 2007-09-06.
  4. ^ "United Nations General Assembly Resolution 181". The Avalon Project. Yale University. 1947-11-29. http://www.yale.edu/lawweb/avalon/un/res181.htm. Retrieved 2007-08-21.
  5. ^ "Arab-Israeli wars". Britannica Online Encyclopedia. Diakses pada 2008-07-29. 
  6. ^ Rummel 1997, p. 257. "A current list of liberal democracies includes: Andorra, Argentina, ... , Cyprus, ... , Israel, ..."
  7. ^ "Global Survey 2006: Middle East Progress Amid Global Gains in Freedom". Freedom House. 2005-12-19. http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=70&release=317. Retrieved 2007-07-01.
  8. ^ "Total GDP 2006" (PDF). The World Bank. 2007-07-01. http://siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf. Retrieved 2008-03-03.
  9. ^ "Human Development Report 2006". United Nations Development Programme. http://hdr.undp.org/hdr2006/statistics/. Retrieved 2007-07-15.
  10. ^ "Worldwide Press Freedom Index 2007". Reporters Without Borders. http://www.rsf.org/article.php3?id_article=24025. Retrieved 2008-02-29.
  11. ^ "Global Competitiveness Report 2006-2007". World Economic Forum. 2007-02-14. http://www.weforum.org/en/initiatives/gcp/Global%20Competitiveness%20Report/index.htm. Retrieved 2007-07-15.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Israèl&oldid=880543"