Perang Donya I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Perang Donya I
300px
Arah puteran jam: Kalèn ing Palagan Kulon; a Inggris Tank Mark IV nyebrangi kalèn; Kapal perang Angkata Laut HMS Irresistible kèrem sawisé nabrak ranjau ing Dardanéla; Awak Senapan mesin Vickers kanthi topèng gas, lan montor mabur Jerman Albatros D.III
Tanggal 28 Juli 191411 November 1918
Papan Eropah, Afrika lan Wétan Tengah (sedhéla ing Cina lan Kapuloan Pasifik)
Asil Allied victory; end of the German, Russian, Ottoman, and Austro-Hungarian Empires; foundation of new countries in Europe and the Middle East; transfer of German colonies to other powers; establishment of the League of Nations.
Casus belli Pamrejayan Archduke Franz Ferdinand (28 Juni) diterusaké dhéklarasi perang déning Austria marang Krajan Serbia (28 Juli) lan mobilisasi Rusia nglawan Austria-Hungaria (29 Juli).
Pihak sing kalibat
Allied (Entente) Powers Central Powers
Komandhan
Leaders and commanders Leaders and commanders
Cacahé korban
Military dead:
5,525,000
Military wounded: 12,831,500
Military missing: 4,121,000[1]
...further details.
Military dead:
4,386,000
Military wounded: 8,388,000
Military missing: 3,629,000[1]
...further details.

Perang Donya I, uga dikenal minangka Perang Donya Pisanan lan Perang gedhé, iku sawijining perang global sing kedadéyan utamané ing Eropah wiwit saka 28 juli 1914 nganti 11 November 1918.[2] Luwih saka 40 yuta sing dadi kurban perang, klebu watara 20 yuta kurban jiwa militèr lan si[il.[3] Luwih saka 60 yuta tentara Eropah dimobilisasi wiwit 1914 nganti 1918.[4] Panyebab perang yakuwi pamrejayan Archduke Franz Ferdinand, putra mahkota Austro-Hungaria, ing tanggal 28 Juni, 1914, déning Gavrilo Princip, sawijining pemuda Serbia Bosnia anggota Tangan Hitam (Black Hand).

Cathetan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Spoken Wikipedia-3


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Donya_I&oldid=821297"