Tel Aviv

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Tel Aviv ing wayah wengi.

Tel Aviv (Ibrani: תל אביב-יפו; Arab: تل ابيب-يافا Tal Abīb-Yāfā) iku satunggiling kutha ing Israel. Tel Aviv lokasiné ing pesisir Segara Tengah. Pedunungé kurang luwih 405.000 jiwa, nanging ing dhaérah Tel Aviv Raya kurang luwih 3,850,100 jiwa. Kutha iki saiki dadi siji karo Jaffa dadi kutha kembar Tel Aviv-Yafo. Kutha Tel Aviv iki sacara de facto minangka ibukutha Israel. Senadyan Israel wis minadhaké menyang Yerusalem nanging mung sethithik negara sing ngakoni. Amerga saka kuwi, Yerusalem isih dadi ibu kutha de jure Israel, mula akèh Kadutan Gedhé negara-negara ngamanca kantoré ana ing kutha iki.

Ing sasi Juli 2003, pusat kutha Tel Aviv ditetepaké déning UNESCO minangka salah siji Situs Warisan Donya, amarga arsitekturé kanthi gaya Bauhaus.

Kutha kosmopolitan iki uga nduwèni komunitas Arab (Palestina) sing cukup akèh sing manggon ing tlatah Jaffa.

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Tel Aviv nduwèni program kutha kembar karo 27 kutha lan kekancan (partnership) karo kutha Los Angeles, California, USA: [1]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Tel Aviv sister cities" (in Hebrew). Tel Aviv-Yafo Municipality. http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/Cityhall/TwinCities/Index.asp. Retrieved 2009-07-14.
  2. ^ "Frankfurt -Partner Cities". © 2008 Stadt Frankfurt am Main. http://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=502645. Retrieved 2008-12-05.
  3. ^ "Sister cities of Budapest" (in Hungarian). Official Website of Budapest. http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=20030224-cikk-testvervarosok. Retrieved 2009-07-01.
  4. ^ (Polski) "Miasta partnerskie Warszawy". um.warszawa.pl. Biuro Promocji Miasta. 2005-05-04. http://um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=3284&kat=11. Retrieved 2008-08-29.
  5. ^ "Twin Cities". The City of Łódź Office. 14px Flag of Poland.svg Cithakan:Fontcolor © 2007 UMŁ. http://en.www.uml.lodz.pl/index.php?str=2029. Retrieved 2008-10-23.
  6. ^ "Milano - Città Gemellate". © 2008 Municipality of Milan (Comune di Milano). http://www.comune.milano.it/portale/wps/portal/CDM?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ContentLibrary/In%20Comune/In%20Comune/Citt%20Gemellate. Retrieved 2008-12-05.
  7. ^ "Twinning Cities". City of Thessaloniki. http://www.thessalonikicity.gr/English/twinning-cities.htm. Retrieved 2009-07-07.
  8. ^ "Barcelona internacional - Ciutats agermanades" (in Spanish). © 2006-2009 Ajuntament de Barcelona. http://w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,229724149_257215678_1,00.html. Retrieved 2009-07-13.
  9. ^ "Tel Aviv decides to retain contract with Gaza City as `twin city`". Haaretz. http://www.haaretz.com/hasen/spages/952850.html. Retrieved 2008-02-11.
  10. ^ "São Paulo - Sister Cities Program". © 2005-2008 Fiscolegis - Todos os direitos reservados Editora de publicações periodicas - LTDA / © 2008 City of São Paulo. http://www.netlegis.com.br/indexRJ.jsp?arquivo=/detalhesNoticia.jsp&cod=41796. Retrieved 2008-12-09.

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Sur les traces du modernisme, Tel-Aviv-Haïfa-Jérusalem (CIVA) 2004 (Hebrew and French)
  • L'Atlas de Tel-Aviv (Catherine Weill-Rochant) 2008 (Historical maps and photos, French, soon in Hebrew and English)
  • Bauhaus » - Architektur in Tel-Aviv, L’architecture « Bauhaus » à Tel- Aviv (Catherine Weill-Rochant) mai 2008, Rita Gans (éd.), Zurich, Yad Yearim (German and French).
  • 'The Tel-Aviv School : a constrained rationalism' (Catherine Weill-Rochant)DOCOMOMO journal (Documentation and conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the modern movement), avril 2009.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Tel Aviv ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tel_Aviv&oldid=812383"