Łódź

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Łódź
POL Łódź COA.svg
Lambang Łódź
POL Łódź map.svg
Lokasi Łódź
Katrangan cekak
Provinsi: Lodz (łódzkie)
Jembar: 294 km²
Pedunung: 774.004 jiwa (2005)
Pelat nomor kendaran motor: EL
Alamat
balé kutha:
ul. Piotrkowska 104
90-926 Łódź
Situs wèb resmi: www.uml.lodz.pl
Politik
Walikutha: Hanna Zdanowska

Łódź (Jerman Lodsch utawa Litzmannstadt[1]) iku sawijining kutha ing Polandia. Kutha iki nduwé pedunung 774.004 jiwa (2005) lan kutha sing gedhéné nomer loro ing Polandia kamangka kutha iki sadurungé sawijining désa nganti kira-kira taun 1830.

Ing basa Polandia, ‘Łódź’ tegesé prau. Mulané ing lambang kutha iki ana gambaré prau.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Łódź kaya déné kutha tani[sunting | sunting sumber]

Łódź pisanané muncul ing cathetan sajarah dhokumèn sing nyaosaké désa Łodzia marang uskup Włocławek ing taun 1332. Ing taun 1423 Ratu Władysław Jagiełło maringi hak-hak kutha ing désa Łódź. Wiwit iku nganti abad kaping-18 kutha iki tetep sawijining pamukiman cilik ing jalur dagang antara Masovia lan Silesia. Ing abad kaping-16 kutha iki pedunungé kurang saka 800 jiwa sing akèhé nyambut gawé dadi tani.

Nalika negara Ketika Polandia dipalih kapindho ing taun 1793 Łódź diwènèhaké Prusia mawa jenengé sing anyar ing éjaan Jerman, Lodsch. Ing taun 1798 wong Prusia nasionalisasi kutha iki lankutha iki kèlangan statusé mawa kutha uskup Kuyawia. Ing taun 1806 kutha iki digabungaké karo Praja Warsawa lan ing taun 1815 dadi bagéyan saka Kongres Polandia sing dikontrol Rusia.


Łódź kaya déné kutha indhustri[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1820 Stanisław Staszic miwiti gerakan kanggo ngowahi kutha cilik iki dadi pusat indhustri sing modhèrn.

Cacahé pedunung ing sajarah[sunting | sunting sumber]

Czerwona Fabryka

1793: 190
1806: 767
1830: 4.300
1850: 15.800
1880: 77.600
1905: 343.900
1925: 538.600
1990: 850.000
2003: 781.900

Klub-klub Olahraga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kutha iki diarani Litzmannstadt déning wong-wong Nazi antara taun 1939-1945


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Łódź&oldid=806906"