Beograd

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Beograd
Град Београд
Grad Beograd
Saka kiwa dhuwur: Novi Beograd kulon kanthi Genex Tower, Katedral Saint Sava lan monumèn Karađorđe ing sangarepé, Yugoslav Drama Theatre lan Beograđanka ing sisih tengen, lan kreteg Sava.

Flag

Coat of arms
Lokasi Beograd ing Serbia
Coordinates: 44°49′14″N 20°27′44″E / 44.82056°N 20.46222°E / 44.82056; 20.46222Koordinat: 44°49′14″N 20°27′44″E / 44.82056°N 20.46222°E / 44.82056; 20.46222
Negara Flag of Serbia Serbia
Distrk Kutha Beograd
Munisipal 17
Diadegaké 279 B.C.
Dhasar hukum 150 A.D.
Nyawiji 1918
Pamaréntahan
 • Waikutha Dragan Đilas (DS)
 • Wakil Walikutha Milan Krkobabić (PUPS)
 • Partai sing kuwasa Partai Demokrat Serbia/G17+/Partai Sosialis Serbia (SPS)-Partai Persatuan Pensiunan Serbia (PUPS) Partai Liberal Democrat Serbia (LDP)
 • Dhéwan kutha
Wewengkon[1]
 • Urban 359,96 km2 (13,898 sq mi)
 • Metro 3.222,68 km2 (124,428 sq mi)
Èlevasi[2] 117 m (384 ft)
Populasi (2007)[3]
 • City 1.281.801
 • Kapadhetan 506/km2 (1,310/sq mi)
 • Urban density 3.283/km2 (8,500/sq mi)
 • Metro 1.710.000
 • Demonym Belgrader
Zona wektu CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kodhe pos 11000
Kodhe tilpun (+381) 11
Car plates BG
Website www.beograd.rs
Pemandangan kota Beograd
Beograd Baru
Penaklukan Beograd ing taun 1456

Beograd (basa Serbia: Београд) yakuwi ibu kota sekaligus ibukutha budhaya lan pendidikan, ibukutha science lan ekonomi uga dadi kutha kang paling gedhé dhéwé ing negara Serbia (wiwit 2006), Serbia lan Montenegro (2003-2006) lan Yugoslavia (1918-2003). Kutha iki ambané watara 359,96 km² lan populasi kurang luwih 1,yuta jiwa. Dumunung ana ing tlatah sisih kidul wétan Eropa, yakuwi ana ing Semenanjung Balkan. Ing kutha Beograd iki Kali Danub utawa Kali Donau sing mili saka Eropa Kulon ketemu karo Kali Sava sing mili saka kulon, kang ngliwati Bosnia Herzegovina. Mayoritas pedunungé yakuwi bangsa Serbia sing agamané Kristen Orthodox. Basa sing dipigunaaké yaiku basa Serbia (Serbski) kanthi abjad Cirilyc. Dhuwit resminé dinar (dinara), nanging dhuwit Euro lan DM uga dienggo minangka alat pembayaran sing katampa ing sawenèh panggonan. Kode Aréa telepon kanggo telepon domestik yaiku 011 lan kanggo internasional ++381-11.

Géografi[sunting | sunting sumber]

Beograd dumunung ing 116,75 meter (383 kaki) sadhuwuring lumahé segara lan ing patemon antara Kali Danube lan Kali Sava, ing koordinat 44°49'14" Lor, 20°27'44" Wétan. Inti sajarah Beograd,yakuwi bèntèng Kalemegdan, dumunung ing gisil tengen kali. Wiwit abad kaping- 19, kutha iki wis mekar mangidul lan mangétan, lan sawisé Perang Donya II, Beograd Anyar dibangun ing gisil kulon Kali Sava, nyambungaké kutha Beograd karo Zemun.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Beograd nduwèni iklim kontinental sing moderat kanthi patang mangsa. Suhu rata-rata 11,7 °C (53,1 °F), lan sasi sing paling panas yaiku sasi Juli.

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

The Old Palace, seat of City Assembly

Beograd iku sawijining tlatah kapisah ing Serbia, kanthi kakuwasan otonom. Walikutha saiki ya iku Dragan Đilas saka Partai Democratik. Walikutha pisanan sing kapilih sacara dhémokratis sawisé Perang Donya II ya iku Zoran Đinđić, ing taun1996.

Dhéwan Kutha Beograd nduwèni anggota 110 sing dipilih kanggo mangsa patang taun. Partai-partai mayoritas ya iku Partai Demokratik-G17 Plus lan Socialist Party of Serbia-Party of United Pensioners of Serbia kanthi dhukungan Liberal Democratic Party), and in similar proportions, with the Serbian Radical Party lan Democratic Party of Serbia-New Serbia minangka partai oposisi.[4]

Minangka ibu kutha, Beograd uga dadi panggonan Dhéwan Nasional Serbia, pamaréntah Serbia lan badan-badan liyané, lan 64 kadutaan negara manca.

Munisipalitas[sunting | sunting sumber]

Kutha iki kapérang dadi 17 munisipalitas.

Name Area (km²) Population (1991) Population (2002)
Barajevo 213 20,846 24,641
Čukarica 156 150,257 168,508
Grocka 289 65,735 75,466
Lazarevac 384 57,848 58,511
Mladenovac 339 54,517 52,490
Novi Beograd 41 218,633 217,773
Obrenovac 411 67,654 70,975
Palilula 451 150,208 155,902
Rakovica 31 96,300 99,000
Savski Venac 14 45,961 42,505
Sopot 271 19,977 20,390
Stari Grad 5 68,552 55,543
Surčin 285 52,000 54,000
Voždovac 148 156,373 151,768
Vračar 3 67,438 58,386
Zemun 154 176,158 136,645
Zvezdara 32 135,694 132,621
TOTAL 3227 1,552,151 1,576,124
Source: Statistical Office of Serbia
Panorama New Belgrade ing sebrangé Kali Sava dideleng saka bèntèng Kalemegdan.
Panorama New Belgrade ing sebrangé Kali Sava dideleng saka bèntèng Kalemegdan.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Miturut sènsus taun 2002, klompok populasi utama ing Beograd ya iku: Wong Serbia (1,417,187), Yugoslavia (22,161), Wong Montenegro (21,190), Wong Romani (19,191), Wong Kroasia (10,381), Wong Macedonia (8,372), lan Muslim (4,617).[5]

Wisata[sunting | sunting sumber]

  • Skadarlija
  • Museum lan Teater Nasional
  • Zemun
  • Nikola Pašić Square
  • Terazije
  • Benteng Kalemegdan
  • Prince Michael Street
  • Gedhung Parlemen
  • Kuil Saint Sava
  • Avala Monument
  • Musoleum Tito

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Territory". Official website of City of Belgrade. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=201197. Retrieved 2009-05-06.
  2. ^ "Geographical Position". Official website of City of Belgrade. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=201029. Retrieved 2007-07-10.
  3. ^ "Statistical yearbook of Belgrade" (pdf, link IE only). Zavod za informatiku i statistiku Grada Beograda. 2007. p. 64. https://zis.beograd.gov.rs/upload/G_2007E.pdf.
  4. ^ "Councilors of the Assembly of the City of Beograd". Official site. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=201942. Retrieved 2007-07-16.
  5. ^ "Facts (Population)". Official website. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=201201. Retrieved 2007-07-10.

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Belgrade, by Slobodan Gulmac, Jugoslavenska Revija, 1989 ISBN 86-7413-046-1
  • Yugoslavia, Jugoslavenska Revija,1990, ISBN 86-7413-066-6
  • Yugoslavia, Jugoslavenska Revija, 1990, ISBN 7413-054-2

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Beograd&oldid=812286"