Lurung Gaza

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
قطاع غزة רְצוּעַת עֵזָה
Lurung Gaza
Location of Lurung Gaza
Largest city Kutha Gaza
Official languages Arab Palestina (de facto)
Government Hamas-led government (de facto)
Otoritas Nasional Palestina (de jure)
 -  Perdhana Mentri De facto Ismail Haniyeh (Hamas)
 -  Perdhana Mentri De jure Salam Fayyad (Third Way|Dalan Katelu)
 -  Presidhn Otoritas Nasional Palestina Mahmoud Abbas (Fatah)
Didegaké 13 September, 1993 Oslo accords 
 -  Diparaf PA wiwit nyekel kendhali sebagéyan Mei 1994, lan penuh ing September 2005 (Israel tetep ngontrol ruang udhara lan aksès maritim lepas pantai) 
Area
 -  Total 360 km² (ka-212)
130 sq mi 
Population
 -  2007 estimate 1,482,405 (ka-1511)
 -  Density 3,823/km² (ka-61)
10.586/sq mi
GDP (PPP)  estimate
 -  Total $770 million (ka-1601)
 -  Per capita 600 $ (ka-1671)
Currency Sheqel (de facto) (ILS)
Time zone (UTC+2)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Calling code +970
1 Yèn bisa dianggep negara mardika
The Via Maris (ungu), King's Highway (abang), lan jalur dhagang Levantine kuno liyané, c. 1300 BCE

Lurung Gaza (Basa Inggris: Gaza Strip Basa Arab: قطاع غزةtransliteration: Qitˁɑ' Ġazzah/Qita' Ghazzah, basa Ibrani: רצועת עזהRetzu'at 'Azza) dikenal uga kanthi jeneng (Indonesia: Jalur Gaza), kuwi tlatah lurung ing sadawaning pesisir Segara Mediteran, dadi tapel wates antara Mesir ing kidul-kulon lan Israel ing sisih lor-wétan. Dawané tlatah iki watara 41 km, lan watara 6 lan 12 km ambané, kanthi amba total 360 km,2. Jeneng tlatah iki njupuk saka jeneng Gaza, yakuwi kutha utamané. Pedunungé watara 1.4 yuta, kabèh wong Palestina. Tlatah lurung iki lan pedunungé sacara nominal dipimpin déning Otoritas Nasional Palestina (ONP), senajansawisé pertempuran Gaza Juni 2007, kendhali sakbeneré ana ing tangan pamaréntahan de facto kang didominasi déning Hamas. Israel ngontrol wilayah udhara lan aksès maritim lepas pantai. Lurung Gaza wektu iki ora diakoni sacara internasional minangka bagéan saka sawenèh negara kang ndarbèni kadhaulatan dhéwé.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sajarah kuna[sunting | sunting sumber]

Israel lan tlatah Mediteran kidul-wétan

Cathetan sajarah kutha Gaza kang pisanan kasebutake ing Pharaoh Thutmose III (dinasti ka-18; abad ka-15 BCE), senajan kanyatane mesthi tlatah mau wis ana luwih lawas saka apa kang tinulis sacara resmi. Gaza uga wis kasebut ing Tell el-Amarna tablets, sawijining cathetan diplomatik lan administratif Mesir kuna. Amarga panggonané kang strategis ing Via Maris (delengen peta), dalan pesisir kuna kang ngubungakéMesir karo Palestina lan tlatah samburiné, Gaza wiwit biyèn ora tau tentrem. Tlatah Gaza, miturut sajarah minangka pusat dhagang kang sugih, dumunung ing jalur segara. Tlatah iki dikuwasani Mesir luwih saka 300 taun nalika bangsa Filistin nguwasani lan manggon ing kutha mau lan tlatah sakubengé. Gaza dadi pusat dhagang Filistin lan bagéyan saka Pentapolis (liga lima kutha). Kitab Injil mratélakaké bab Gaza minangka panggonan Samson didadèkaké budhak déning Delilah lan mati nalika ngrubuhaké kuil Dagon. [1]


Geografi[sunting | sunting sumber]

Lurung Gaza dumunung ing tlatah Timur Tengah (at 31°25′N 34°20′ECoordinates: 31°25′N 34°20′E). Nduwèni wates dawané Cithakan:Km to mi karo Israel, lan 11 km karo Mesir, cedhak kutha Rafah. Khan Yunis dumunung Cithakan:Km to mi lor-wétan Rafah, lan sawetara kutha cilik kang dumunung ing sadawaning pesisir antara Deir el-Balah lan Kutha Gaza. Déné kutha Beit Lahia lan Beit Hanoun dumunung ana ing sisih lor lan lor-wétan kutha Gaza.



Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Gaza Strip kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lurung_Gaza&oldid=819929"