Via Maris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Via Maris iku jeneng modhèrn saka rute dagang kuna, yakuwi wiwit jaman abad prunggu, sing nyambungaké Mesir karo kakaisaran Suriah lor, Anatolia lan Mesopotamia — saiki dadi Iran, Irak, Turki lan Suriah.

Via Maris (ungu), King's Highway (abang), lan rute dagang kuna Levantine, c. 1300 BCE
Via Maris.

Jeneng sadurungé yakuwi "Way of the Philistines", ngarujuk marang jalur sing ngliwati dhataran Philistine. Ing tlatah iki dalan cawang loro — siji sadawaning panté Segara Tengah, liwat Megiddo, lan sijiné jalur dharat ngliwati lembah Jezreel, Segara Galilee lan Dan.

"Via Maris" kuwi asal basa Latin sing tegesé "dalan segara". Jeneng iki adhedhasar lelakuné Vulgate (Prejanjèn Anyar ing terjemahan basa Latin) saka Gospel miturut Matius (Matthew) ("Secundum Mattheum"), bab 4 pasal 15:

terra Zabulon et terra Nephthalim via maris trans Iordanen Galilaeae gentium
(tlatah Zebulon, lan Nephthalim, liwat segara, samburiné Jordan, Galilee of the Gentiles).

Uga ana rujukan marang Via Maris ("dalan segara ") ing Isaiah 9:1.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Via_Maris&oldid=815727"