Konflik Gaza 2008-2009

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konflik Gaza 2008-2009
Bagéan saka Konflik Israel-Palestina
Gaza conflict map.png
Wilayah konflik
Tanggal 27 Desember 2008–saiki
Papan Lurung Gaza & Israel Kidul
Asil Konflik isih lumaku
Casus belli Serangan roket Qassam marang Sderot lan Kibbutzim saubengé.
Pihak sing kalibat
Flag of Israel.svg Israel Flag of Hamas.svg Hamas
Jihad Islam Palestina
Komandhan
Flag of Israel.svg Ehud Barak
Flag of Israel.svg Gabi Ashkenazi
Flag of Israèl Ido Nehoshtan (IAF)
Flag of Israèl Eli Marom (ISC)
Flag of Israèl Yoav Galant (SoCom)
Flag of Israèl Yair Golan (HFC)
Flag of Hamas.svg Ismail Haniyeh
Flag of Hamas.svg Mahmoud az-Zahar
Flag of Hamas.svg Ahmed al-Ja'abari
Flag of Hamas.svg Osama Mazini
Kakuwatan
176.500 tentara reguler (total)[1] 10,000[2]

20,000 anggota Hamas ing Gaza

Cacahé korban
10 tiwas
84 tatu[3]
+700 tiwas, klebu:[4]
219 bocah
89 wadon
± 3100 tatu.

Konflik Gaza 2008-2009iku ngarujuk marang konflik sing lumaku antara Israel lan Hamas, sing kadadéyan sawisé kadaluwarsané gencatan senjata jroning 6 sasi.[5] Israel nglancaraké serangan udhara, diarani Operasi Cast Lead (basa Ibrani: מבצע עופרת יצוקה‎, Mivtza Oferet Yetzukah), marang Lurung Gaza minangka walesan marang serangan roket saka Gaza lan Hamas.

Sawijining jajak pendapat sing dianakaké déning surat kabar Haaretz nuduhaké yèn masyarakat Israel ana ingsamburiné operasi iku. Malah, saliyané 52 persèn sing ndhukung serangan udhara, ana 19 persèn sing ngarepaké serangan dharat. Saka bab iki, ana 25 persèn sing nganjuraké énggal gencatan senjata. Perkembangan iki nylametaké popularitas koalisi Partai Kadima (Mentri Luar Negeri Tzipi Livni) lan Partai Buruh (Mentri Pertahanan Ehud Barak), sing mlorot nalika ngadhepi Benjamin Netanyahu sing ultranasionalis[6].

Perang iki bisa-bisa bakal tansaya ambra-ambra sawisé telu utawa lima roket sing diculaké saka Libanon ngantem telung lokasi ing wilayah Galilee Israel lor. Témbakan roket saka njaban Palestina iku nyilakani wong loro.[7] Israel mbales némbakaké 6 mortir menyang Libanon. Durung diweruhi apa ana kurban jiwa saka serangan Israel kasebut.[8]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]


Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]