Xinjiang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Left: Brown-haired and blue-eyed Indo-Aryan, Indo-Iranian or Central Asian (possibly Tocharian?) and right: Fair-skinned East Asian (Han?, Tibetan?) Buddhist monks, Bezeklik, Eastern Tarim Basin, 9th–10th centuries CE.[1]
The Tarim Basin in the 3rd century CE.
Westerner on a Bactrian camel, Tang Dynasty
The Battle of Oroi-Jalatu in 1756 between the Chinese and western Mongol armies.
Flag of the First East Turkestan Republic, which was a short-lived attempt at independence of the lands around Kashgar.
The Soviet-backed Second East Turkestan Republic existed in what is now the Ili, Tarbagatay and Altay districts of Xinjiang
Uighur:شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونى
Shinjang Uyghur Aptonom Rayoni
Tionghoa:新疆维吾尔自治区
Xīnjiāng Wéiwú'ěr Zìzhìqū
Singkatan: 疆 (pinyin: Jiāng)
center|250px|thumb|Peta Cina menunjukkan lokasi Xinjiang (merah tua)
Etimologi 新 xīn - baru
疆 jiāng - perbatasan
"Perbatasan baru"
Tipe administrasi Daerah otonomi
Ibu kota dan
kota terbesar
Urumqi
Sekretaris Komite Xinjiang CCP Wang Lequan
Ketua Umum Ismail Tiliwaldi
Wilayah 1.660.000 km²
Penduduk (2002)
 - Kepadatan
19.050.000 jiwa
11,5/km²
PDB (2003)
 - per kapita
187,8 milyar yuan
9.710 yuan
Etnis (2000) Uighur - 45%
Han - 41%
Kazakh - 7%
Hui - 5%
Kirgiz - 0,9%
Mongol - 0,8%
Dongxiang - 0,3%
Tajik - 0,2%
Xibe - 0,2%
ISO 3166-2 CN-65

Xinjiang (Tionghoa: 新疆; pinyin: Xīnjiāng; Wade-Giles: Hsin1-chiang1; Uighur: شىنجاڭ), asma jangkèpipun Daèrah Otonomi Uighur Xinjiang, inggih punika sèbuah daerah otonomi ing Republik Rakyat Cina. Xinjiang kawatèsan kaliyan Daerah Otonomi Tibet ing sisih kidhul lan Provinsi Qinghai sèrta Gansu ing tènggara. Wilayah punika ugi kawètèsan kaliyan Mongolia ing sisih wètan, Rusia ing lor, sèrta Kazakhstan, Kirgizstan, Tajikistan, Afganistan, lan Kashmir ing kilèn. Xinjiang ugi nyangkup dados wilayah Aksai Chin — diklaim dèning India dados bagian saking Negara Bagian Jammu lan Kashmir.

"Xinjiang" secara harfiah bermakna 'Perbatasan Baru' utawi 'Daerah Baru',[2] asma ingkang dipunparingakè semasa Dinasti Qing Manchu. Asma kasèbut dipunanggèp dados sèbutan sinis[2] dan terkesan nyakitaken manah para pendukung kemerdekaan Xinjiang ingkang langkung condong ing ginaaken asma lokal ingkang bersejarah utawi beretnik kadasta Turkestan Cina, Turkestan Timur utawi Uighuristan. amargi ketiga asma punika gegayutan erat kaliyan gerakan kemerdekaan, pemerintah Cina lan katah warga lokal suku Han nganggep ofensif.[rujukan?]

Penduduk[sunting | sunting sumber]

Penduduk asli Xinjiang asalipun saking ras-ras Turki ingkang beragama Islam, utama suku Uighur (45,21%) lan suku Kazakh (6,74%).[3]

Gerakan kemerdekaan lan tuduhan terorisme[sunting | sunting sumber]

Perlawanan kaliyan kekuasaan Cina sampun kalangsungan sampun lami ing Xinjiang. ing wanci punika, katah pemimpin perlawanan wonten ing pengasingan, antawisipun ing Turki, Jerman lan Amerika Serikat. Katah gerakan punika yaiku gerakan karemenan ingkang sekuler, menawi kaliyan pinten-pinten gerakan ingkang berideologi Islam.[4]

Sejak Peristiwa 11 September ing Amerika Serikat, pemerintah Cina ugi ngklaim kaliyan gerakan terorisme internasional ing Xinjiang, ingkang dipuntuduh gegayutan kaliyann Gerakan Taliban ing Afganistan. Miturut laporan pemerintah Cina ing taun 2002, menika antawis 57 tiyang tewas menika serangan teroris ing Xinjiang.[5]

Pelanggaran hak asasi manusia[sunting | sunting sumber]

Pemerintah Cina dipunlaporaken sampun ngelampahi pelanggaran-pelanggaran hak asasi manusia (HAM) ing Xinjiang, antawisipun pelanggaran kebebasan beragama, kebebasan berkumpul lan berpendapat, hambatan atas pendidikan, diskriminasi, serta hukuman pejah kaliyan tahanan politik.[4][2][6] Keberadaan sekolah Islam, masjid lan imam dipunkontrol secara ketat, lan para imam dipunkedhahaken "madheg ing sisih pemerintah kaliyan teguh lan nyampaiaken pendapatipun kaliyan mboten samar-samar.".[7] Sejak 1995 hingga 1999, pemerintah sampun meruntuhaken 70 panggenan ibadah serta ncabut surat izin 44 imam.[8][9] Pemerintah ugi secara resmi menerapkan larangan ibadah perorangan ing panggenan -panggenanganipun kagunegara. Larangan punika ugi ncakup larangan salat, puasa ing wulan Ramadhan ing kantor utawa sekolah kagunganipun negara.[4] Kepemilikan Al-Qur'an mawon ugi saged dipunhukum, lan pihak keamanan ngelampahi pencarian rutin kaliyan "penerbitan ilegal" serta "bahan-bahan agama ilegal".[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The Mummies of Xinjiang. DISCOVER Magazine. April 1, 1994.
  2. ^ a b c Qassim, Abu Bakker. "The View From Guantánamo", The New York Times, 2006-9-17. diaksès tanggal 2007-11-02. 
  3. ^ Departemen Statistik Populasi, Sosial, Sains lan Teknologi, Biro Statistik Nasional Cina (国家统计局人口和社会科技统计司) lan Departemen Pembangunan Ekonomi, Komisi Urusan Etnis Negara Cina (国家民族事务委员会经济发展司), eds. Tabulasi Kebangsaan saking Sensus Penduduk Cina 2000 (《2000年人口普查中国民族人口资料》). 2 volume. Beijing: Penerbit Kebangsaan (民族出版社), 2003. (ISBN 7-105-05425-5)
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng hrwb
  5. ^ "Religious Repression of Uighurs in Xinjiang, II. Background". Human Right Watch. April 2005. http://hrw.org/reports/2005/china0405/4.htm.
  6. ^ "Amnesty International Report 2007: China". Amnesty International. 2007. http://thereport.amnesty.org/eng/Regions/Asia-Pacific/China.
  7. ^ Human Right Watch mengutip Xinjiang Daily edisi 18 Oktober 1998, [1]
  8. ^ "Religious Repression of Uighurs in Xinjiang, V. Implementation: Restrictions on Freedom of Religion in Practice". Human Right Watch. April 2005. http://hrw.org/reports/2005/china0405/7.htm.
  9. ^ Buku Tahunan Urumqi 2000 (Urumqi: Xinjiang People’s Press), 2001, h.250-251. [乌鲁木齐年鉴 2000, 乌鲁木齐:新疆人民出版社, 2001, 250-251页].

Cithakan:Templat:Provinsi RRC

Cithakan:Republik Rakyat Cina-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Xinjiang&oldid=835831"