Suku Han

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Han
(漢族 or 汉族)
Populasi total
1.310.000.000
19,73% Populasi Dunia
(perkiraan)
Pedunung wigati ing
Mayoritas
Flag of the People's Republic of China Cina 1.207.541.842 [1]
-- Flag of Hong Kong.svg Hong Kong 6.593.410 [2]
-- Flag of Macau.svg makau 433.641 [3]
Bendera Republik Cina Republik Cina 22.575.365 [4]
Flag of Singapore.svg singapura 2.684.936 [5]
Minoritas
     Flag of Indonesia.svg Indonesia 7.566.200 [6]
     Flag of Thailand.svg Thailand 7.053.240 [7]
     Flag of Malaysia.svg malaysia 6.590.500 [8]
     Flag of the United States.svg Amérika Sarékat 3.376.031 [9]
     Flag of Canada.svg Kanada 1.612.173 [10]
     Flag of Peru.svg peru 1.300.000 [11]
     Flag of Vietnam.svg Vietnam 1.263.570 [12]
     Flag of the Philippines.svg Filipina 1.146.250 [13]
     Flag of Myanmar.svg Myanmar 1.101.314 [14]
     Flag of Russia.svg Rusia 998.000 [15]
     Flag of Australia.svg Australia 614.694 [16]
     Flag of Japan.svg Jepang 519.561 [17]
     Flag of Cambodia.svg kamboja 343.855 [18]
     Flag of England.svg Inggris 296.623 [19]
     Flag of France.svg Perancis 230.515 [20]
     Flag of India.svg India 189.470 [21]
     Flag of Laos.svg laos 185.765 [22]
     Flag of Brazil.svg Brasil 151.649 [23]
     Cithakan:Bendera belanda 144.928 [24]
     
  1. Alih Cithakan:Gendéra Koréa Kidul
137.790 [25]
     Flag of Italy.svg Italia 128.000 [26]
     Flag of New Zealand.svg Selandia baru 147.570 [27]
     Flag of Panama.svg panama lebih dari 100.000 [28]
Basa

Basa Cina

Agama

Kebanyakan Agama Buddha Mahayana, Taoisme, Konfusianisme, Agama tradisional Cina dan tidak beragama.

Suku Han (Hanzi sedherhana: 汉族; Hanzi tradisional: 漢族; hanyu pinyin: hanzu) iku salah siji suku mayoritas kang ana ing Tiongkok. Sukuiki entuk jeneng saka Dinasti Han lan nduweni sajarah kang dawa wiwit 2200 taun kepungkur. jeneng Han digunakake kanggo ngarani bangsa Tiongkok wis suwe, kedadean iku amarga Dinasti Han kang makmur lan mrentah Tiongkok suwene 400 taun punjul. Nalika Dinasti Han kuwasa akeh babagan kang maju, kayata kabudayan, nasionalisme, ekonomi, lan politik.

Suku Han iku suku kang paling gedhe ing donya. 19 % saka wong donya, lan 91 % saka warga Cina iku asale saka Suku Han.[1] Suku Han akeh sing urip ing Asia, kayata Laos, Nepal, Tanzania, Kamboja, lan Thailand.[2]

Suku Han nduweni kurang luwih 4000 taun cathetan sajarah. Suku Han sumebar ing kabeh Tiongkok, lan padha nggunakake Hanyu Basa Han. Sajarah Hanyu dawa lan akeh nduweni tetembungan. Saiki Hanyu nggunakake Hurup Blok pesagi (fangkui Hanzi), kang maju saka Jiaguwen lan Jinwen.[1]

Wong suku Han iku sregep, lan prigel gawe kabudayan kang misuwur. Wiwit jaman Chunqiu(770-476 SM), wong Han wis miwiti mbangun pertanian lan irigasi. Irigasi Dujiangyan di Sichuan dibangun nalika jaman Zhanguo(475-221 SM) nganti saiki isih isa digunakake.[1]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Han&oldid=881904"