Suku Tatar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bangsa Tatar
(Tatarlar / Татарлар)
Dinara SafinaŞihabetdin Märcani
AlsouMintimer Shaimiev
Ğabdulla TuqayCharles Bronson
Gunggung populasi

10,000,000 [1]

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of Russia Rusia 5.554.601 [1]
Flag of Uzbekistan Uzbekistan 1.250.000 [2]
Flag of Kazakhstan Kazakhstan 400.000
Flag of Ukraine Ukraina 350.000
Flag of Tajikistan Tajikistan 200.000 [3]
Cithakan:Country data Kirgizstan 140.000 [4]
Flag of Turkmenistan Turkmenistan 60.000 [5]
Flag of Azerbaijan Azerbaijan 30.000 [6]
Flag of Romania Rumania 23.000 [7]
Flag of Belarus Belarus 15.000 [8]
Flag of the United States Amerika Serikat 10.000 [9]
Flag of the People's Republic of China Cina 8.000 [10]
Flag of Finland Finlandia 800 [11]
Flag of Georgia Georgia 4.000 [12]
Flag of Moldova Moldova 3.500 [13]
Flag of Poland Polandia 3.000
Cithakan:Country data Lituania 3.000 [14]
Flag of Latvia Latvia 3.000 [15]
Flag of Estonia Estonia 2.500 [16]
Basa
Tatar, Rusia, Karaim
Agama
Mayoritas Islam Sunni dan Ortodoks

Suku Tatar iku salah siji suku kang ana ing Republik Rakyat Cina.[2] Suku iki uripe ana ing propinsi Qinghai, Papan Otonomi Xinjiang.[2] Warga suku Tatar nggunakake basa Uighur lan basa Uzbek. Umume warga Tatar iku agamane Islam.[2] Suku iki keturunan saka Turkmenistan nalika abad ka-13.[2] Miturut crita, suku iki mlayu saka Rusia nalika abad ka-19. Uripe warga suku Tatar iku ing babagan tani lan ngopeni kewan.[2][3]

Ana cerita yen Suku Tatar iku asale saka Dinasti Tang (618-907), nalika suku Tatar dikuwasani dening Turki nomaden Khan ing Cina lor.[3] Sawise Turki rada mundur, suku Tatar maju.[3] Jeneng suku Tatar digunakake kanggo suku-suku ing dhaerah lor sawise Dinasti Tang. Nalika iku Mongol njajah anjur isa nguwasai dhaerahe suku Tatar.[3] Banjur Mongol ngalih mangulon, lan akeh wong Asia Tengah lan Eropa kang njenengi Tatar.[3]

Suku Tatar kang sugih amarga warisan dadi dodolan. Nanging kang dadi wong iyasa dadi tikang ngiku kewan.[3] Ana uga wong Suku Tatar kang ngasilake kerajinan tangan, kayata nyulam, lan njahit.[3]

Wiwit taun 1949, suku Tatar wis isa nduweni hak politik ing Xinjiang.[3] Suku Tatar uga nduweni wakil ing Kongres Rakyat Nasional.[3] Wiwit iku wong saka suku Tatar wis maju lan ana sing kerja ing industri.[3]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Tatar&oldid=868121"