Suku Miao

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hmong/Mong
Longhorn Miao China.jpg
Orang Miao di Republik Rakyat Tiongkok
Gunggung populasi

4 sampai 5 juta

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of the People's Republic of China.svg RRT 3 juta
Flag of Vietnam.svg Vietnam 790.000
Flag of Laos.svg laos 450.000
Flag of the United States.svg Amérika Sarékat 275.000
Flag of Thailand.svg Thailand 150.000
Flag of France.svg Perancis 15.000
Cithakan:Bendera guyana perancis 1.500
Basa
Hmong/Mong
Agama
Shamanisme, Buddhisme, Kristen, dsb
Pemain musik suku Miao ing Guizhou.

Suku Miao (Hanzi: 苗族; basa Vietnam: Mèo utawa H'Mông; Thai: แม้ว (Maew) atau ม้ง (Mong); Burma: mun lu-myo)) iku salah siji suku kang minoritas gedhé ing Republik Rakyat Cina. Suku Miao iku akèh kasebar ing sisih kidul Guizhou, sisih kulon Guangxi lan Hainan.[1] Suku iki uga kasebar ing propinsi liya minangka wong kang lagi lelana.[1] Ing sajabané Tiongkok, suku iki uga ana kang urip ing Asia Kidul Wetan, kayata Laos lan Vietnam. Saliyané iku uga ana kang urip ing Éropah, Kanada, lan Amerika.[1]

Suku Miao nduwèni basa Miao, nanging basa iki ora nduwèni tulisan dhéwé. Suku iki asliné isih katurunan saka Suku Nanman kang ana ing jaman Dinasti Han. Jeneng Miao iku aran kango suku Hmong ing Republik Rakyat Tiongkok.[2]

Ing CIna, kurang luwih ana 4 yuta wong suku Miao kang urip ing Guizhou, banjur papan iku diarani Propinsi Suku Miao. Ana 97% Suku Miao urping kutha Tai.[1] Etnis Miao cacahe ana patang kelompok, yaiku[1]:

  1. Ghao Xong (Red Miao) mapan ing sakuloné Hunan.
  2. Hmu, gha Ne (Ka Nao) (Black Miao) mapan ing kidul wetane Guizhou.
  3. A-Hmao, (Big Flowery Miao) mapan ing lor kuloné GuiZhou lan ing wetan-loré Yunnan.
  4. Hmong, (White Miao) Mong, (Green (Blue)) Miao, Small Flowery Miao; mapan ing kidulé Sichuan, ing GuiZhou lan kidulé Yunnan.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)baltyra.com
  2. ^ (id)books.google.co.idMitos dan legenda China Oleh ETC Wemer (hal 388)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Miao&oldid=832635"