Bangsa Kazakh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Etnis Kazakh
Қазақтар
AbaiPainting 140x190.jpgAbylai khan 140x190.jpg
Baitursynov 140x190.jpgUSSR stamp Ch.Valikhanov 1965 4k.jpg
Alash-orda.jpg
A. QunanbayuliAblai Khan
A. BaitursynovChokan Valikhanov
A. Baitursynov, A. Bokeikhanov, M. Dulatuli
Gunggung populasi

kurang luwih 13,800,000

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of Kazakhstan Kazakhstan 10,098,600
Flag of the People's Republic of China China 1,400,000 - 1,500,000
Flag of Uzbekistan Uzbekistan 800,000 - 1,100,000
Flag of Russia Russia 654,000
Flag of Mongolia Mongolia 140,152
Flag of Turkmenistan Turkmenistan 40,000 - 90,000
Flag of Kirgizstan Kyrgyzstan 33,200
Flag of Afganistan Afghanistan 21,000
Flag of Turki Turkey 19,000-25,000
Flag of Jerman Germany 890
Flag of Tajikistan Tajikistan 900
Flag of Iran Iran 10,000-15,000
Flag of Ukraine Ukraine 5,526
Flag of Belarus Belarus 1,239
Basa
Kazakh, Rusia
(lan/utawa basa saenggon)
Agama
Mayoritas Sunni Islam
Kelompok etnis paling cedhak
Bangsa Turkik liyané

Bangsa Kazakh iku salah siji bangsa utawa ètnis utawa suku kang kagolong rumpun ras Bangsa Turkik kang manggon ing Asia Tengah, umumé ing Kazakhstan, nanging uga ana kang urip ing Républik Rakyat Cina sisih kulon ing propinsi Xinjiang. Saliyané iku suku-suku utawa bangsa iki uga mapan ing Uzbekistan, Rusia, lan Mongolia.[1]

Jaman biyèn bangsa iki urip ing papan wiwit saka Sibéria sisih wétan nganti tekan Segara Ireng ing sisih kulon, lan saiki punjeré ing Asia Tengah wiwit bangsa Turkik lan Turko-Mongol bisa ngrebut papan iku ing abad ka-5 lan ka-13. Menawa nyebut jeneng Kazakh, mesthi kèlingan Kazakhstan. Ètnis Kazakh iki asal-usulé sakaturunan karo suku Kazakhstan ing Asia Tengah.[1]

Cacahé wong Kazakh ing Cina kurang luwih ana 1.250.458 lan manggon ing Xinjiang Uyghur. Bangsa iki nduwèni panggon otonomi dhéwé, yaiku Prefektur Otonomi Ili Kazak, Mori Kazak Otonom County lan Barkol Kazak Otonomi County. Ana uga wong bangsa Kazakh kang urip ing haixi Mongolia amarga kawin karo suku liya. Ana uga kang urip ing Tibet lan Kazak Prefektur Otonomi ing Propinsi Qinghai lan Aksay Kazak Otonom Kabupaten ing Propinsi Gansu.[1]

Agama kang dianut dening wong suku Kazakh umumé agama Islam. Wong-wong suku Kazakh anggoné nganggo klambi katon banget bédané dibandhingaké karo suku liyané. Wong suu Kazakh anggoné nganggo klambi asring nggunakaké cadhar, utawa sorjan saben metu saka omah.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangsa_Kazakh&oldid=832787"