Balkan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Balkan inggih punika nami sajarah lan nami geografis kanggé nedahaken satunggiling tlatah ing Eropah Kidul-wétan. Tlatah punika wiyaripun antawis 550,000 km² kanthi pedunung kinten-kinten of 55 yuta. Nami saking basa Yunani kanggé tlatah Semenanjung Balkan inggih punika Semenanjung Haemus (Χερσόνησος του Αίμου, Chersónisos tou Aímou). Tlatah punika mendhet nami saking Gunung Balkan ingkang mujur saking Bulgaria tengah dumugi tlatah Serbia wétan.

Garis saking titik paling lèr Adriatic dumugi titik paling lèr Seganten Cemeng ( Black Sea )
Peta Etnik Balkan sebelum Perang Balkan I.
Semenanjung Balkan peninsula (Miturut Garis Danube-Sava-Kupa)
Peta Politik Balkan

Definisi lan wates[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Balkan[sunting | sunting sumber]

Tlatah Balkan dipun hubungaken déning toya saking tigang sisi, inggih punika : Seganten Cemeng utawi Black Sea ing sisih wétan, lan cabang saking Seganten Mediterania utawi Mediterranean Sea ing sisih kidul lan kilèn ( klebet seganten Adriatik, seganten Ionian, seganten Aegean lan seganten Marmara ).

Balkan[sunting | sunting sumber]

Idhèntitas Balkan dipun dominasi déning posisi geografinipun; sacara historis tlatah punika minangka dalan simpang saking rupi-rupi budhaya. Dados pepanggihan antawis Basa Latin lan Basa Yunani rikala jaman Kakaisaran Romawi, dados tujuan mlebetipun bangsa Pagan Slavs, tlatah ingkang dados patemonipun agami Kristen Orthodox lan Katulik, ugi dados titik patemon antawis agami Islam lan Kristen, lan minangka tujuan tumrap pengungsi Yahudi wekdal mangsa Inquisition.

Balkan sakpunika dados tlatah ingkang gadhah werni-werni lan bènten-bènten basa etnik, dados papan kanggé basa-basa Basa Slavik, Basa Romawi, lan Basa Turki, ugi Basa Yunani, Basa Albania, lan sanèsipun. Miturut sajarah kathah ètnik sanès kanthi basanipun piyambak-piyambak ingkang dumunung wonten ing tlatah punika, antawisipun :ètnik Celts, Illyrians, Romawi Kuno, Avars, Vlachs, lan rupi-rupi sukubangsa saking Jerman.

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Tapel wates lèr Semenanjung Balkan biasanipun arupi garis ingkang katarik saking Kali Danube, Sava lan Kali Kupa, lan satunggiling segmen ingkang ngubungaken mata air Kali Kupa kaliyan Teluk Kvarner.

Definisi sanès bab wates lèr Semenanjung Balkan sampun dipun usulaken::

Definisi Ingkang Umum Wayah Punika[sunting | sunting sumber]

Wonten ing sadhéngah negari Kilèn, negari-negari ingkang dipun anggep kalebet Balkan inggih punika:

Sawetawis negari ingkang kala-kala ugi dipun lebetaken tlatah Balkan:

Negari-negari Ingkang Magepokan[sunting | sunting sumber]

Negari sanès ingkang mboten klebet Balkan naging caket lan gadhah pengaruh ageng dumateng geopolitik, budhaya lan sajarah Balkan antawisipun:

Organisasi Regional[sunting | sunting sumber]

Stability Pact for South Eastern Europe      members     observers      supporting partners
Central European Free Trade Agreement (CEFTA)      members      former members, joined the EU
Central European Initiative (CEI) member states
Southeast European Cooperative Initiative (SECI)      members      observers

Ugi pirsani Black Sea Regional organizations

Pedunung lan komposisi miturut kebangsaan lan agami[sunting | sunting sumber]

Bangsa-bangsa ingkang dumunung wonten ing Balkan utaminipun:

Agami ingkang kathah dipun anut ing tlatah Balkan inggih punika (Eastern Orthodox lan Katulik) Kristen lan Islam. Eastern Orthodox minangka agami utami ing:

Roman Catholicism minangka agami utami ing:

  • Croatia
  • Slovenia

Islam minangka agami utami ing:

  • Albania
  • Bosnia lan Herzegovina
  • Turki

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Banac, Ivo. Historiography of the Countries of Eastern Europe: Yugoslavia, American Historical Review, v 97 #4 (October 1992), 1084-1104.
  • Banac, Ivo. The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics Cornell University Press, [1984].
  • Carter, Francis W., ed. An Historical Geography of the Balkans Academic Press, 1977.
  • Dvornik, Francis. The Slavs in European History and Civilization Rutgers University Press, 1962.
  • Fine, John V. A., Jr. The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century [1983]; The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Ann Arbor: University of Michigan Press, [1987].
  • John R. Lampe and Marvin R. Jackson; Balkan Economic History, 1550-1950: From Imperial Borderlands to Developing Nations Indiana University Press, 1982
  • Jelavich, Barbara. History of the Balkans, 2 vols. Cambridge University Press, [1983].
  • Jelavich, Charles, and Jelavich, Barbara, eds. The Balkans in Transition: Essays on the Development of Balkan Life and Politics since the Eighteenth Century University of California Press, 1963.
  • Király, Béla K., ed. East Central European Society in the Era of Revolutions, 1775-1856. 1984
  • Komlos, John, ed. Economic Development in the Habsburg Monarchy and in the Successor States: Essays 1990.
  • Mazower, Mark, The Balkans: A Short History, 2000
  • Traian Stoianovich; Balkan Worlds: The First and Last Europe 1994.

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Balkan&oldid=884931"