Zagreb

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Zagreb
—  Kota  —
Kota Zagreb
Grad Zagreb

Flag

Coat of arms
City of Zagreb (light orange)
within Croatia (light yellow)
Coordinates: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.816667°N 15.983333°E / 45.816667; 15.983333Koordinat: 45°49′0″N 15°59′0″E / 45.816667°N 15.983333°E / 45.816667; 15.983333
Negara Kroasia
County Kota Zagreb
RC diocese 1094
Free royal city 1242
Unified 1850
Subdivisi 17 distrik
70 settlements
Pamaréntahan
 • Type Walikota-Dewan
 • Walikota Milan Bandić
 • Dewan kota
Wewengkon[1]
 • Kota 641 km2 (247 sq mi)
 • Urban 162,22 km2 (6,263 sq mi)
 • Metro 3.719 km2 (1,436 sq mi)
Èlevasi[2] 158 m (518 ft)
Highest Èlevasi 1.035 m (3,396 ft)
Lowest elevation 122 m (400 ft)
Populasi (2011)[3][4]
 • Kota 792.875
 • Kapadhetan 1,200/km2 (3,200/sq mi)
 • Urban 686.568
 • Urban density 42/km2 (110/sq mi)
 • Metro 1.110.517
 • Metro density 300/km2 (770/sq mi)
Zona wektu CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kode pos HR-10000
Kode wilayah +385 1
Vehicle registration ZG
Website zagreb.hr
Lokasi Zagreb ing Kroasia
Zagreb

Zagreb yakuwi ibu kutha negara Kroasia. Kutha iki nduwèni pedunung kurang luwih 973.667 jiwa (2005), klebu pedunung ing kutha-kutha satelit é. Zagreb dumunung ing antarané gigir Gunung Medvednica lan Kali Sava, lan dhuwuré watara 120 m sak dhuwuré segara.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sajarah Zagreb

Cithakan:Delenguga Zagreb iku sawijining kutha sing sugih sajarah, kanthi pamukiman Romawi kayadéné ing Andautonia wis ana wiwit abad kaping-1.[5] Jeneng Zagreb sing pisanan kacathet yakuwi taun 1094, wektu iku kutha iki dumadi saka rong inti kutha: sing cilik, sisih wétan yakuwi Kaptol, dipanggoni utamané déning para pangurus gréja lan madeg ing kana Katedral Zagreb, lan sing luwih gedhé, ing sisih kulon Gradec, didunungi déning pedunung liya, utamané para petani lan pedagang.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Cuaca rata-rata ing Zagreb
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Record high °C (°F) 19.4 (67) 22 (72) 26 (79) 29.4 (85) 33.4 (92) 37.6 (100) 40.4 (105) 39.8 (104) 32.8 (91) 28.3 (83) 25.4 (78) 22.5 (73) 40,4 (105)
Rata-rata dhuwur °C (°F) 3 (37) 5 (41) 11 (52) 14 (58) 20 (68) 23 (74) 26 (78) 25 (77) 22 (71) 15 (59) 8 (47) 3 (38) 15 (58,3)
Rata-rata endhèk °C (°F) -4 (25) -3 (27) 1 (34) 5 (41) 9 (48) 13 (55) 14 (58) 14 (57) 11 (51) 6 (43) 2 (35) -2 (29) 6 (41,9)
Record low °C (°F) -24.3 (-12) -27.3 (-17) -18.3 (-1) -4.4 (24) -1.8 (29) 2.5 (37) 5.4 (42) 3.7 (39) -0.6 (31) -5.6 (22) -13.5 (8) -19.8 (-4) -27,3 (-17)
Curah Udan mm (inch) 53.3 (2.1) 48.3 (1.9) 55.9 (2.2) 68.6 (2.7) 83.8 (3.3) 94 (3.7) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 78.7 (3.1) 94 (3.7) 86.4 (3.4) 66 (2.6) 883,9 (34,8)
Sumber: {{{source}}} {{{accessdate}}}

Zagreb

Wisata[sunting | sunting sumber]

Burza square ing 1930s

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census
  2. ^ (in Croasia dan Inggris) (PDF) Statistički ljetopis Grada Zagreba 2007.. 2007. ISSN 1330-3678. http://www1.zagreb.hr/zgstat/documents/Ljetopis%202007/STATISTICKI%20LJETOPIS%202007.pdf. Retrieved 2008-11-12.
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census-2011-settlements
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng census-2011-districts
  5. ^ "The Roman town of Andautonia". Andautonia Archaeological Park. http://www.andautonia.com/eng/english.html. Retrieved 2008-11-08.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zagreb&oldid=812287"