Bosnia-Herzegovina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Motto: 
Lagu kabangsanIntermeco
Ibu kutha
and largest city
Sarajevo
Basa resmi Bosnia, Serbia, Kroasia
Pamaréntahan Demokrasi parlementer
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Pedunung
 -  2006 estimate 3.832.301 (121)
 -  1991 census 4.354.911
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total AS$21,4 milyar (106)
 -  Per capita AS$5.504 (101)
Valuta Convertible Mark (BAM)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 387
Internet TLD .ba

Bosnia-Herzegovina uga ditepungi minangka Republik Bosnia lan Herzegovina, iku sawijining negara ing Balkan ing jagad Eropah. Pedunungé cacahé kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Ibu kuthané iku Sarajevo. Jeneng asli negara iki yakuwi Bosna i Hercegovina (tegesé Bosna lan Hercegovina), jroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина jroning aksara Sirilik; nanging biasané, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ . Negara iki dienggoni déning telung klompok etnik utama, yakuwi: Bosnia, Serbia lan Kroasia. Warga Bosnia sacara umum dikenali minangka Bosnian jroning basa Inggris tanpa ndeleng bangsané. Pamaréntahan negara iki dilakokaké sacara mencar lan negara Bosnia sabeneré dumadi saka persekutuan loro wilayah utama, yaiku, Federasi Bosnia lan Herzegovina lan Republika Srpska. Diwatesi déning Kroasia ing sisih lor, kulon lan kidul, Serbia ing sisih wétan, lan Montenegro ing sisih kidul, Bosnia lan Herzegovina minangka sawijining negara kang dikubengi déning dharatan kajaba pesisir pantai Laut Adriatik kang dawané 20 km kang ana ing kutha Neum. Tlatah pedhalaman negara iki kebak pagunungan lan uga kali kang akèh-akèhé ora bisa dilayari.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Bosnia and Hercegovina map.png

Bosnia-Herzegovina dipérang dadi Federasi Bosnia lan Herzegovina lan Republika Srpska. Federasi Bosnia-Herzegovina dipérang dadi 10 kanton:

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sajarah wiwitan[sunting | sunting sumber]

Bosnia-Herzegovina minangka sawijining wilayah tapel wates antarané kabudayan Kulon lan Wétan. Ing abad tengahan, wilayah kasebut dadi ajang pasulayan lan parebutan pengaruh antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wétan kang Ortodoks. Ing tengah pasulayan mau, uga mèlu sawijining klompok bid'ah Kristen kang disebut Bogomil. Sekte iki utamané duwé panganut masyarakat Bosnia kelas dhuwur.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Bosnia-Herzegovina ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bosnia-Herzegovina&oldid=804880"