Kuba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
República de Cuba
Motto: Patria y Libertad
(Spanyol: "Tanah air dan Kemerdekaan")
Lagu kabangsanLa Bayamesa
Ibu kutha
and largest city
Havana
Basa resmi Spanyol
Pamaréntahan Negara komunis
Kemerdekaan
 -  Banyu (%) dapat dihiraukan
Pedunung
 -  2006 estimate 11.217.1000 (70)
 -  2002 census 11.177.743
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$33,92 miliar (88)
 -  Per capita US$3.000 (126)
Valuta Peso (CUP),
Peso convertible 1 (CUC)
Zona wektu (UTC-5)
 -  Summer (DST)  (UTC-4)
Kodhe tilpun 53
Internet TLD .cu

Republik Kuba dumadi saka Pulo Kuba (pulo paling gedhé ing Kapuloan Antilles Gedhé), Pulo Pemuda lan sawetara pulo cilik ing saubengé. Jeneng "Kuba" kabaré asal saka tembung jroning basa Taíno, cubanacán, kang maknané 'panggonan kang sentral'.

Negara iki dumunung ana ing Karibia Lor, ana ing partemon Segara Karibia, Teluk Meksiko lan Samudra Atlantik. Ing sisih wétan-lor Kuba - udakara 144 km - dumunung Negara Bagéyan Florida, Amérika Sarékat, lan Bahama. Ing sisih wétane dumunung Kapuloan Turks lan Caicos sarta Haiti, sawetara ing sisih kulon dumunung negara Meksiko. Kapuloan Cayman lan Jamaika ana ing sisih kidul saka pucuk wétané Kuba. Yèn dibandingaké karo Indonesia, jembaré Kuba kira-kira luwih cilik tinimbang jembaré Pulo Jawa.

Kuba minangka negara penghasil gula paling gedhé ing donya sawisé Brasil. Senajan gula minangka kasil utama yakuwi 85% saka ekspor Kuba, nanging pedunungé dhéwé isih dadi konsumèn gula paling gedhè sawisè Kosta Rika.

Pamérangan admiistratif[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Provinsi Kuba

Kuba dipérang dadi 14 provinsi lan siji munisipalitas khusus (Pulo Pemuda - Isla de la Juventud). Wiwitan abad ka-20, Kuba mung dipérang dadi 6 provinsi. Pamérangan administratif wektu iki mèmper provinsi-provinsi militer Spanyol samangsa Perang Kamardikan Kuba.

Peta pamérangan administratif Kuba
1 Isla de la Juventud (Pulo Pemuda)
2 Pinar del Río 9 Ciego de Ávila
3 La Habana (Havana) 10 Camagüey
4 Ciudad de la Habana (Kutha Havana) 11 Las Tunas
5 Matanzas 12 Granma
6 Cienfuegos 13 Holguín
7 Villa Clara 14 Santiago de Cuba
8 Sancti Spíritus 15 Guantánamo

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Negara-negara ing Amérika Lèr
Amérika Sarékat | Antigua lan Barbuda | Bahama | Barbados | Belize | Dominika | Republik Dominika | El Salvador | Grenada | Guatemala | Haiti | Honduras | Jamaika | Kanada | Kosta Rika | Kuba | Meksiko | Nikaragua | Panama | Saint Kitts lan Nevis | Saint Lucia | Saint Vincent lan Grenadines | Trinidad lan Tobago
Dependensi: Anguilla | Antillen Walanda | Aruba | Bermuda | Kepuloan Cayman | Greenland | Guadeloupe | Martinique | Montserrat | Pulo Navassa | Puerto Riko | Saint-Pierre lan Miquelon | Kepulauan Turks lan Caicos | Kepulauan Virgin Amerika Serikat | Kepulauan Virgin Britania Raya

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kuba&oldid=884704"