Venezuela

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
República Bolivariana de Venezuela 1
Motto: 2
Lagu kabangsanGloria al Bravo Pueblo
Ibu kutha
and largest city
Caracas
Basa resmi Spanyol
Pamaréntahan Republik federal
Kamardikan
 -  Banyu (%) 0,3%
Pedunung
 -  2006 estimate 27.121.800 (46)
 -  2001 census 23.054.210
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$144,34 miliar (52)
 -  Per capita US$5.571 (98)
Valuta Bolívar (VEB)
Zona wektu (UTC-4:30)
Kodhe tilpun 58
Internet TLD .ve
Peta negara bagian Venezuela
Peta nuduhaké wewengkon administratif

Republik Bolivar Venezuela (basa Spanyol: República Bolivariana de Venezuela) kuwi sawijining negara ing pucuk lor Amérika Kidul. Negara iki wewatesan karo Segara Karibia lan Samudra Atlantik ing sisih lor, Guyana ing wétan, Brasil ing kidul, lan Kolombia ing sisih kulon. Ing lepas panté Venezuela uga ana negara-negara Karibia, yaiku Aruba, Antilles Walanda lan Trinidad lan Tobago.

Pamérangan[sunting | sunting sumber]

Venezuela dipérang dadi telulikur negara bagéan (estados), daerah ibukutha (distrito capital) Caracas, Dependensi Persekutuan (Dependencias Federales, wilayah khusus), lan Guayana Esequiba (kasil saka pasulayan tapel wates karo Guyana). Venezuela dipérang manèh jroning 335 kota (municipios); kang ndarbèni luwih saka sêwu paroki (parroquias). Negara-negara bagèan mau kagabung jroning sangang wewengkon administratif (regiones administrativas), kang diputuské déning presiden.

Negara bagéan[sunting | sunting sumber]

Jeneng Ibukutha
1 Amazonas Puerto Ayacucho
2 Anzoátegui Barcelona
3 Apure San Fernando de Apure
4 Aragua Maracay
5 Barinas Barinas
6 Bolívar Ciudad Bolívar
7 Carabobo Valencia
8 Cojedes San Carlos
9 Delta Amacuro Tucupita
10 Falcón Kutha Coro
11 Guárico San Juan De Los Morros
12 Lara Barquisimeto
Jeneng Ibukutha
13 Mérida Mérida
14 Miranda Los Teques
15 Monagas Maturín
16 Nueva Esparta La Asunción
17 Portuguesa Guanare
18 Sucre Cumaná
19 Táchira San Cristóbal
20 Trujillo Trujillo
21 Yaracuy San Felipe
22 Vargas La Guaira
23 Zulia Maracaibo
24 Dependensi Persekutuan

Wewengkon administratif[sunting | sunting sumber]

  •      Andean  (Barinas, Mérida, Táchira, Trujillo, Páez Municipality of Apure)
  •      Capital  (Miranda, Vargas, Capital District)
  •      Central  (Aragua, Carabobo, Cojedes)
  •      Central-Western  ( Falcón, Lara, Portuguesa, Yaracuy)
  •      Guayana  (Bolívar, Amazonas, Delta Amacuro)
  •      Insular  (Nueva Esparta, Federal Dependencies)
  •      Llanos  (Apure (excluding Paez Municipality), Guárico)
  •      North-Eastern  (Anzoátegui, Monagas, Sucre)
  •      Zulian  (Zulia)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Venezuela ing Wikivoyage


Negara-negara ing Amérika Kidul
Argentina | Bolivia | Brasil | Chili | Kolombia | Ekuador | Guyana | Panama | Paraguay | Peru | Suriname | Uruguay | Venezuela
Dependensi: Kapuloan Falkland | Georgia Kidul lan Kapuloan Sandwich Kidul | Guyana Prancis
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Venezuela&oldid=816504"