Jean-François Champollion

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jean-François Champollion (23 Desember 17904 Maret 1832) iku sawijining ngèlmuwan klasik, ahli filologi lan ahli orièntalis Prancis.

Champollion dadi misuwur amerga dhèwèké bisa mbabar hièroglif kuna Mesir adhedhasar karyané para pendahulu-né: Athanasius Kircher, Silvestre de Sacy, Johan David Akerblad, Thomas Young, lan William John Bankes. Champollion bisa mertal sawetara bagéyan saka Prasasti utawa Watu Rosetta ing taun 1822. Dhèwèké bisa nuduhaké yèn Basa Mesir iku pancèn mèmper Basa Koptik lan uga yèn sistém panulisané iku kombinasi antara tandha-tandha fonétik lan idéografik.