Liga Arab

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
League of Arab States
جامعة الدول العربية
Jāmiʻat ad-Duwal al-ʻArabiyya
Headquarters Cairo1
Official languages Arabic
Kaanggotaan
Pemimpin
 -  Arab League Secretariat Nabil Elaraby
 -  Arab Parliament Ali Al-Duqbasi
 -  Council Presidency Flag of Irak Iraq
Legislatif Arab Parliament
Madeg
 -  Alexandria Protocol 22 March 1945 
Jembar
 -  Total area 13.333.296 km2 (2nd2)
5.148.048 sq mi 
Pedunung
 -  2011 estimate 349,870,608 (3rd2)
 -  Kapadhetan 24.33/km2
63/sq mi
PDB (KKB) 2011 estimate
 -  Total $4.766 trillion[1]
 -  Per capita Cithakan:Reference necessary
PDB (nominal) 2011 estimate
 -  Total Cithakan:Reference necessary
 -  Per capita Cithakan:Reference necessary
Valuta
Zona wektu (UTC+0 to +4)
Situs resmi
arableagueonline.org/
1. From 1979 to 1989: Tunis, Tunisia
2. If ranked among nation states.

Liga Arab utawa Liga Negara-Negara Arab (basa Arab: جامعة الدول العربية),yaiku sawijining organisasi saka negara-negara Arab (bandingkan dengan dunia Arab).[2]. Markas Liga Arab mapan ana ing Kairo.[2] Organisasi iki didirikake nalika tanggal 22 Maret 1945 dening pitung negara.[2] Piagam saka liga arab iki nyatakake yen Liga Arab duwe tugas kanggo ngordinasi kegiatan ekonomi, kalebu uga hubungan niaga; komunikasi; kegiatan kebudayaan; kewarganegaraan, paspor, lan visa; kegiatan sosial; lan kegiatan kesehatan.[2] Piagam Liga Arab uga ora ngolehake anggota kanggo ngunakake kekerasan marang liyane.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Inggris kang nguwasani wilayah Arab nalika abad kaping 19 nyadari yen ana ing Arab wis metu Pan Arabisme.[2] Inggris nyadari perkara iki kanthi ngrewangi Arab kanggo nglakokake gerakan revolusi nglawan Kesultanan Usmaniyah kang dadi mungsuh saka Inggris ana ing Perang Donya pisanan.[2] Inggris njanjeni yen dheweke siap mbantu bangsa Arab kanggo mbentuk negara persatuan dana ing pimpinane Hussein bin Ali ing Mekkah.[2]

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Negara angoota Liga Arab duwe sumber daya alam kang gedhe banget kayata lenga lan Gas Alam, kang utamane ana ing kawasan Teluk.[2] Negara anggota Liga Arab uga duwe lemah kang subur, kang utama ana ing bagean Sudan.[2] Kawasan, kaya daerah Mesir, Lebanon, Tunisia, lan Yordania uga dadi anggota Liga Arab kang duwe wilayah kawasan industri.[2] Liga Arab uga ngedegake lembaga bantuan Arab Economic League, kanggo mabntu ekonomi negara berkembang anggota Liga Arab, kaya Sudan.[2]

Anggota[sunting | sunting sumber]

Arab League History.svg

Anggota Liga Arab saat ini (dan tanggal bergabung):


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ MENAFN (28 December 2009). "Qatar, UAE, wealthiest Arab states". http://www.menafn.com/qn_news_story_s.asp?storyid=1093292067. Retrieved 26 July 2010.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l Pact of the Arab League, Avalon Project, diakses 12 Juni, 2007.
  3. ^ a b c d e f League of Arab States, Official Website, diakses 12 Juni, 2007.
  4. ^ League of Arab States, Official Website, diakses 12 Juni, 2007.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Liga_Arab&oldid=831125"