Kali Nil

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kali Nil
Kali Nil ing Mesir
Kali Nil ing Mesir
Origin Afrika
Mouth Segara Mediterranean
Basin countries Sudan, Burundi, Rwanda, DR Kongo, Tanzania, Kenya, Uganda, Etiopia, Mesir
Length 6,650 km (4,132 mi)
Source elevation 1,134 m (3,721 ft)
Avg. discharge 2,830 m³/s (99,956 ft³/s)
Basin area 3,400,000 km² (1,312,740 mi²)

Kali Nil (Basa Arab: النيل‎, transliteration: an-nīl, Mesir kuna iteru, Coptic piaro utawi phiaro) punika satunggiling kali ageng ing Afrika ingkang mili ngalèr, minangka kali ingkang paling panjang ing donya.[1] Kali Nil gadhah kalih cabang utawi tributaries ingkang nggabung dados satunggal, inggih punika Kali Nil Pethak kaliyan Kali Nil Biru. Ingkang pungkasan minangka sumber utami toya Kali Nil lan sumber kasuburan siti wonten ing tlatah aliranipun, déné Nil Pethak minangka Kali ingkang paling panjang. Kali Nil Pethak miwiti saking tlatah Telaga Ageng ing Afrika Tengah, kanthi sumber ingkang paling tebih saking Rwanda kidul. 2°16′55.92″S, 29°19′52.32″E, lan mili mengalèr ngangkungi Tanzania, Lake Victoria, Uganda lan Sudan kidul, déné Kali Nil Biru miwiti saking Telaga Tana ing Ethiopia 12°2′8.8″N, 37°15′53.11″E, mili dhumateng Sudan saking kidul wétan. Kekalihipun kepanggih wonten ing panggénan caket ibukitha SudanKhartoum.

Bagéan lèr aliran Kali ingkang mèh sedaya mili wonten ing gurun pasir, saking Sudan dumugi Mesir, satunggiling negari ingkang sejarah kabudhayanipun civilization gumantung dhumateng Kali Nil wiwit jaman purbakala. Kathah pedunung lan kitha-kitha Mesir séjénipun ingkang wonten ing tlatah pesisir, dumunung wonten ing lembah Nil lèripun Aswan; lan mèh sedaya situs kabudhayan lan sajarah Mesir Kuno dipun temokaken ing tebing Kali punika. Pungkasan aliran Kali Nil awujud delta ingkang ageng tumuju dhumateng Seganten Mediterranean.

Kali Nil ing Mesir

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Iteru.png

Tembung "Nil"(Arabic: 'nīl) punika asalipun saking basa Yunani Neilos (Νειλος), ingkang maknanipun lembah kali. Ing basa Mesir Kuno, Kali Nil dipun wastani iteru, ingkang maknanipun "Kali Ageng ", kados ingkang dipun pratélaaken wonten ing gambar hieroglyphs ing tengen punika.[2] Ing basa Coptic, tembung piaro (Sahidic) utawi phiaro (Bohairic) punika maknanipun "kali" (lit. p(h).iar-o "the.canal-great") sami-sami asal saking nami jaman kino.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Media[sunting | sunting sumber]

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ River Encarta (Accessed 3 October 2006)
  2. ^ What did the ancient Egyptians call the Nile river? Open Egyptology. (Accessed 17 October 2006 - Login required or enter as Guest)

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.Cithakan:Mesir kuna

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Nil&oldid=812343"