Tuk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tuk umbul, banyune muncar ing sak ndhuwure lemah

Tuk yaiku sawijining titik kang ing papan kuwi muncar banyu saka sakjeroning lemah, kang nduweni teges uga ing papan kuwi dhuwure simpenyan banyu lemah (akuifer) ketemu njabaning lemah. Anane tuk bisa mung sawetara (intermiten) umpane mung ana nalika mangsa rendheng lan ora metu garing ing mangsa ketiga, bisa uga terus-terusan ngetokake banyu senajan pas mangsa ketiga dawa (perennial).

Tuk umbul[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Tuk umbul

Umume banyu lemah sinimpen ing sajerone lemah lan bisane metu merga dikedhuk wujud sumur, blumbang, utawa ing ledhokan kayata belik lan kali. Nanging ing papan-papan tinamtu, uga ana tuk kang bisa muncar nganti mubal saka jero lemah. Kahanan kaya iki merga ing papan kono dhuwure banyu lemah luwih dhuwur tinimbang lemahe, sahengga nalika ana bolongan kanggo metune banyu, mula katon dadi kaya banyu kang mumbul saka sakjeroning lemah.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tuk&oldid=869224"