Gerakan Non-Blok

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Negara-negara anggota Gerakan Non-Blok (2005). Werna biru nom minangka negara peninjau.

Gerakan Non-Blok (GNB) (basa Inggris: Non-Aligned Movement/NAM) kuwi sawijining organisasi internasional sing dumadi saka luwih saka 100 negara-negara sing ora nganggep nduwèni aliansi karo utawa marang blok kakuwatan gedhé sing endi waé. Tujuan saka organisasi iki, kaya sing kacetha ing Deklarasi Havana taun 1979, yakuwi kanggo njamin "kamardikan, kadhaulatan, integritas teritorial, lan kaamanan negara-negara nonblok" jroning perjuangan nentang imperialisme, kolonialisme, neo-kolonialisme, apartheid, Zionisme, rasisme lan wangun agresi militèr liyané, pendhudhukan, dominasi, interferensi utawa hegemoni lan nentang werna-werna wangun blok pulitik.[1] Mereka merepresentasikan 55 persen penduduk dunia dan hampir 2/3 keangotaan PBB. Negara-negara yang telah menyelenggarakan konferensi tingkat tinggi (KTT) Non-Blok termasuk Yugoslavia, Mesir, Zambia, Aljazair, Sri Lanka, Kuba, India, Zimbabwe, Indonesia, Kolombia, Afrika Kidul lan Malaysia.

Anggota-anggota wigati antara liya Yugoslavia, India, Mesir, Indonesia, Pakistan, Kuba, Kolombia, Venezuela, Afrika Kidul, Iran, Malaysia, lan kanggo siji mangsa, Republik Rakyat Cina. Senadyan organisasi iki dimaksudaké supaya dadi aliansi sing raket kayadéné NATO utawa Pakta Warsawa, negara-negara anggotané ora naté nduwèni karaketan kaya sing dikarepaké lan akèh anggotané sing sidané diajak aliansi déning salah siji negara-negara adidaya kasebut. Upamané, Kuba nduwèni hubungan sing cedhak karo Uni Soviet ing mangsa Perang Dingin. Utawa India sing nduwèni pasekuton karo Uni Soviet kanggo nglawan Tiongkok sajroning sawetara taun. Luwih luwih manèh, ana sawetara anggota malah kalibat konflik karo anggota liyané, kaya umpamané konflik antara India karo Pakistan, Iran karo Irak. Gerakan iki tau pecah nalika Uni Soviet nginvasi Afghanistan ing taun 1979. Nalika kuwi, kabèh sekutu Soviet ndhukung invasi, sauntara kuwi anggota GNB, utamané negara kanthi mayoritas muslim, ora mungkin amarga anané prajanjèn nonintervensi.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tembung "Non-Blok" dikenalaké pisanan déning Perdhana Mentri India Nehru jroning pidatoné taun 1954 ing Colombo, Sri Langka. Jroning pidato kuwi, Nehru njlèntrèhaké limang pilar sing bisa digunakaké minangka pedoman kanggo gawé relasi Sino-India sing disebut Panchsheel (lima pengendali). Prinsip iki banjur digunakaké minangka basis saka Gerakan Non-Blok. Limang prinsip kasebut yakuwi:

  1. Saling ngurmati integritas teritorial lan kadhaulatan.
  2. Prajanjèn non-agresi
  3. Ora ngintervensi urusan jeron negeri negara liya
  4. Kasetaraan lan kauntungan bebarengan
  5. Naga perdamaian

Gerakan Non-Blok dhéwé diwiwiti saka sawijining [[Konferensi Tingkat Tinggi Asia-Afrika|konferensi sing dianakaké ing Bandung, Indonesia, taun 1955. Ing konferensi iki, negara-negara sing ora mihak marang blok tinamtu ndéklarasèkaké ora mèlu cawé-cawé jroning konfrontasi ideologi Kulon-Wétan. Pendhiri saka gerakan iki yakuwi limang pemimpin donya: Josip Broz Tito presidhèn Yugoslavia, Soekarno presidhèn Indonesia, Gamal Abdul Nasser presidhèn Mesir, Pandit Jawaharlal Nehru perdhana mentri India, lan Kwame Nkrumah saka Ghana.

Gerakan iki naték"elangan kredibilitas ing pungkasan taun1960-an nalika anggota-anggotané wiwit kapecah lan gabung marang Blok liya, utamané Blok Wétan. Muncul pitakonan kepriyé sawijining negara sing bersekutu karo Uni Soviet kaya Kuba bisa ngeklaim minangka sawijining negara nonblok. Gerakan iki sabanjuré kapecah ing mangsa invasi Soviet marang Afghanistan taun 1979.

Patemon GNB[sunting | sunting sumber]

Sacara normal, patemon GNB dianakaké saben telung taun sepisan. Negara sing tau dadi tuan omah KTT GNB antara liya: Yugoslavia, Mesir, Zambia, Aljazair, Sri Lanka, Kuba, India, Zimbabwe, Indonesia, Kolombia, Afrika Kidul, lan Malaysia. Biasané sawisé nganakaké konferensi, kepala negara utawa kepala pamaréntahan sing dadi tuan omah konferensi kuwi bakal dadi ketua gerakan kanggo mangsa jabatan telung taun.

Papan lan tanggal KTT GNB[sunting | sunting sumber]

Sekretaris Jendral[sunting | sunting sumber]

Sekretaris Jendral Gerakan Non-Blok
Jeneng Asal negara Wiwit Nganti
Tito Flag of SFR Yugoslavia.svg Yugoslavia 1961 1964
Gamal Abdel Nasser Flag of Egypt.svg Mesir 1964 1970
Kenneth Kaunda Flag of Zambia.svg zambia 1970 1973
Houari Boumédienne Cithakan:Bendera aljeria 1973 1976
William Gopallawa Flag of Sri Lanka.svg sri lanka 1976 1978
Junius Richard Jayawardene Flag of Sri Lanka.svg sri lanka 1978 1979
Fidel Castro Flag of Cuba.svg kuba 1979 1983
N. Sanjiva Reddy Flag of India.svg India 1983 1982
Zail Singh Flag of India.svg India 1982 1986
Robert Mugabe Flag of Zimbabwe.svg zimbabwe 1986 1989
Janez Drnovšek Flag of SFR Yugoslavia.svg Yugoslavia 1989 1990
Stipe Mesić Flag of SFR Yugoslavia.svg Yugoslavia 1991 1991
Branko Kostić Flag of SFR Yugoslavia.svg Yugoslavia 1991 1992
Dobrica Ćosić Flag of SFR Yugoslavia.svg Yugoslavia 1992 1992
Suharto Flag of Indonesia.svg Indonesia 1992 1995
Ernesto Samper Pizano Flag of Colombia.svg kolombia 1995 1998
Andrés Pastrana Arango Flag of Colombia.svg kolombia 1998 1998
Nelson Mandela Flag of South Africa.svg Republik Afrika Selatan 1998 1999
Thabo Mbeki Flag of South Africa.svg Republik Afrika Selatan 1999 2003
Datuk Seri Mahathir bin Mohammad Flag of Malaysia.svg malaysia 2003 2003
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi Flag of Malaysia.svg malaysia 2003 2006
Fidel Castro Flag of Cuba.svg kuba 2008
Raúl Castro Flag of Cuba.svg kuba 2008

Anggota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the nonaligned countries movement 12 October 1979 "For this reason we agreed in Havana to reaffirm that the quintessence of the nonalinement policy, in accordance with its original principles and fundamental nature, is the struggle against imperialism, colonialism, neocolonialism, apartheid, racism, including Zionism."
    Pakistan & Non-Aligned Movement, Board of Investment - Government of Pakistan, 2003
  2. ^ Official Website of 14th Summit Conference

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gerakan_Non-Blok&oldid=861333"