Kairo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kairo
القـــاهـــرة

Flag
Coordinates: 30°03′N 31°22′E / 30.05°N 31.367°E / 30.05; 31.367
Pamaréntahan
 • Gubernur Dr. Abdul Azim Wazir
Populasi (2006)
 • City 15,907,000
 • Urban 8.250.000
 • Metro 17,856,000[1]
Zona wektu EET (UTC+2)
 • Summer (DST) EEST (UTC+3)
Website http://www.cairo.gov.eg/C15/C8/EHome/default.aspx
Kairo ing Mesir.

Kairo, ing basa Arab: "القاهرة", lan dialihaksarakaké kaya al-Qāhirah, iku ibu kutha Mesir.

Tlatah Kairo Raya nduwé pedhunung kurang luwih 16 yuta jiwa. .[1] Kairo kuwi kutha metropolitan kang paling akèh pedunungé nomer 16 ing donya, lan paling akèh nomer siji ing Afrika. [2] Kutha iki siji-sijiné kutha Afrika sing nduwé sistim metro. Déning warga lokal, kutha iki diarani Misr utawa Masr, jeneng nagara iki.

Kutha Kairo ditemokaké taun 969 minangka tlatah Kalifah Fatimid, lan ibukutha ekonomi lan administratif kang sabeneré yakuwi kutha ing sacedhaké: Fustat. Sawisé Fustat ambruk ing taun 1168/1169, kanggo nyegah supaya ora karebut déning para Satriya Perang Salib Kristen Eropah (Crusaders), ibukutha administratif Mesir banjur dialihaké menyang Kairo nagnti saiki.

Sajarah Kairo[sunting | sunting sumber]

Al-Fostat, ditemokaké taun 751 cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu ibukutha lawas Memphis, Heliopolis, Giza lan bèntèng Byzantine ing Babylon-ing-Mesir. Fustat sakjané dibangun minangka kutha anyar kanggo garnisun militer pasukan Arab lan minangka lokasi pusat kang paling cedhak saka [Arabia]] kang bisa diaksèd liwat Kali Nil. Fustat dadi pusat regional Islam jroning periode Umayyad lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, Marwan II, ngadhepi kaum Abbasid. Sabanjuré, jroning jaman Fatimid, Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké ibukutha ing taun 969. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadéné Fustat, nanging taun 969 dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.[3]

Ing taun [[1250[]], para tentara budhak Mamluks nguwasani Mesir lan mimpin saka ibukutha Kairo nganti taun 1517, yakuwi nalika dikalahaké déning Ottoman. Tentara Napoleon saka Prancis tau nguwasani Mesir sedhéla, yakuwi taun 1798 nganti 1801, sawisé kuwi sawijining perwira Ottoman, Muhammad Ali ndadèkaké Kairo ibukutha Karajaan mandhiri wiwit taun 1805 nganti 1882. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané Inggris nganti Mesir mardika ing taun 1922.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kairo dumunung ing gisik lan pulo (dhèlta) Kali Nil ing Mesir sisih lor, sakidulé titik pamisahan Kali Nil ninggalaké tlatah gurun lan pecah dadi loro.

Pérangan kutha lawas dumunung ing sisih wétan kali. Saka kana, kutha iki nyebar mangulon, ngubengi tlatah tetanèn ing gisiking Kali Nil. Tlatah sisih kulon iki, dibangun niru kutha Paris déning Ismail Agung ing tengahan abad ka-19, ditandhani anané


Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Cairo kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Kairo ing Wikivoyage


Sing mengku  sadurungé:
Fustat
Ibukutha Mesir
1169 - saiki
Diganti déning:
--


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Distrik ing Kairo

Cithakan:Situs Warisan Donya ing Mesir Cithakan:Ibukutha ing Liga Arab

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kairo&oldid=817234"