Lituania

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Lithuania
Lietuvos Respublika
Motto: "Tautos jėga vienybėje"
"Kakuwatan bangsa dumunung ing persatuan"
Lagu kabangsanTautiška giesmė
Cithakan:Map caption
Ibu kutha Grand Coat of arms of Vilnius.png Vilnius
54°41′N 25°19′E / 54.683°N 25.317°E / 54.683; 25.317
Largest city ibukutha
Basa resmi Basa Lithuania
Démonim Wong Lithuania
Pamaréntahan Parliamentary republic
 -  Prèsidhen Dalia Grybauskaitė
 -  Perdhana Mentri Andrius Kubilius
Kamardikan saka Rusia (1918)
 -  Lithuania mentioned 14 Februari 1009 
 -  Karajan 6 Juli, 1253 
 -  Personal union with Poland February 2, 1386 
 -  Polish-Lithuanian Commonwealth declared 1569 
 -  Russian/Prussian occupation 1795 
 -  Independence declared 16 Februari, 1918 
 -  1st Soviet occupation 3 Agustus, 1940 
 -  2nd Soviet occupation 1944 
 -  Independence restored 11 Maret, 1990 
 -  Nazi occupation 1941 
Jembar
 -  Total 65.200 km2 (ka-123)
25.173 sq mi 
 -  Banyu (%) 1,35%
Pedunung
 -  2007 estimate 3,369,600 (130th)
 -  Kapadhetan 52/km2 (120th)
134/sq mi
PDB (KKB) 2008 estimate
 -  Total $66 billion[1] (75th)
 -  Per capita $19, 730 (49th)
PDB (nominal) 2008 IMF April estimate
 -  Total $48, 132 billion [1] (75th)
 -  Per capita $14, 273 (53rd)
Gini (2003) 36 (medium)
IPM (2007) Increase 0.862 (high / 43rd)
Valuta Lithuanian litas (Lt) (LTL)
Zona wektu EET (UTC+2)
 -  Summer (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe tilpun 370
Internet TLD .lt1
1. Uga .eu, bebarengan karo negara Uni Eropah liyané.

Republik Lithuania (Cithakan:Lang-lt) kuwi sawijining negara kang dianggep bagéan saka Eropah Wétan utawa Eropah Lor.[2] Dumunung ing sadawané pantai kidul-wétan Segara Baltik, wewatesan karo Latvia ing sisih lor, Belarus ing sisih kidul-wétan, Polandia, lan ènklav Rusia Kaliningrad Oblast ing sisih kidul-kulon. Lithuania kuwi anggota NATO lan Uni Eropah. Pedunungé ana 3.4 yuta jiwa. Kutha paling gedhé lan sekaligus minangka ibukutha negara, yakuwi Vilnius.

Pamérangan[sunting | sunting sumber]

Lithuania dumadi saka region-region:

  • Aukštaitija — maknané, "Highlands" utawa Lemah (tlatah) dhuwur
  • Samogitia (Lithuanian: Žemaitija) — maknané, the "Lowlands" utawa tlatah endhèk.
  • Dzūkija (Lithuanian: Dzūkija utawa Dainava)
  • Sudovia (Lithuanian: Sūduva utawa Suvalkija)
  • Lithuania Minor uga dikenal minangka "Prussian Lithuania" — (Lithuanian: Mažoji Lietuva utawa Prūsų Lietuva). Region iki tau dadi tlatah Prusi wiwit Abad tengahan nganti taun 1945. Saiki sebagéan gedhé dadi tlatah Rusia (Kaliningrad Oblast).

Kutha gedhé[sunting | sunting sumber]

Kutha Region Populasi Kapadhetan* (/km²) jembar (km²)
Vilnius East &0000000000544091.000000544.091 &0000000000001379.0000001.379 401
Kaunas Middle &0000000000355550.000000355.550 &0000000000002319.0000002.319 157
Klaipėda West &0000000000184684.000000184.684 &0000000000001926.0000001.926 98
Šiauliai North &0000000000127043.000000127.043 &0000000000001605.0000001.605 81
Panevėžys North &0000000000113668.000000113.668 &0000000000002236.0000002.236 52
Alytus South &0000000000068315.00000068.315 &0000000000001747.0000001.747 40
Marijampolė South &0000000000047014.00000047.014 &0000000000002271.0000002.271 21
Mažeikiai North &0000000000040572.00000040.572 &0000000000002956.0000002.956 14
Jonava Middle &0000000000034436.00000034.436
Utena East &0000000000032569.00000032.569 &0000000000002191.0000002.191 15,1

Budaya[sunting | sunting sumber]

Reca malaikat ing distrik Užupis, Vilnius
Artikel utama: Budaya Lithuania

Organisasi[sunting | sunting sumber]

Cathetan lan referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Lithuania kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Lituania ing Wikivoyage


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropa

Austria | Walanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lituania&oldid=816062"