Uni Éropah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Uni Éropah
Flag of Europe.svg
EU location.png
Motto: In varietate concordia
(Basa Latin: Guyub ing manéka warna béda-béda)
Lagu kebangsaan: Ode an die Freude (orkestral)
LocationEuropeanUnion25.jpg
Basa resmi Deleng Basa-basa resmi Uni Eropa
Presiden Dewan Wolfgang Schüssel
(Austria)
Presiden Komisi José Manuel Durão Barroso
Presiden Parlemen Josep Borrell
Wewengkon
 - Total
Urutan ka-72
3.976.372 km²
Pedunung
 - Total (2004)
 - Kepadatan
Urutan ka-32
454.900.000 (EU-25)
116,4 jiwa/km²
PDB (PPP) (2004)
 - Total
 - Per kapita
Urutan ka-22
€10.202.336.800.000 [1]
€22.300 [2]
Kaadegaké
Dadi KE
 - Ditapakasatani
 - Lumaku

kanthi UE
 - Ditapaksatani
 - Lumaku


Pasetujon Roma
 - 25 Maret 1957
 - 1 Januari 1958

Pasetujon Maastricht
 - 7 Februari 1992
 - 1 November 1993

Mata uang Euro (EUR atau €)
Zona wektu UTC 0 nganti +2
TLD .eu (lumkau wiwit 2005); trap kapindo .eu.int wus digunaaké
Kodhe telepon +3 (karancang)
1 Saben negari saget gadhah basa piyambak-piyambak.

2 Manawi dipunétang dados satunggiling negari.

UE-EU-ISO 3166-1.png

Uni Eropah (basa Inggris: European Union utawi EU) punika satunggiling organisasi antar-pamarêntahan lan supra-nasional, ingkang dumados saking negari-negari Eropah, ingkang wiwit tanggal 1 Januari 2007 sampun nggadhahi 27 negari anggota. Persatuan punika dipunadegaken kanthi rujukan Prajanjèn Uni Eropah (ingkang langkung misuwur kanthi paraban Perjanjian Maastricht) ing taun 1992. Badan punika gadhah 4 institusi utama: Dewan Uni Eropah, Parlemen Eropah, Pangadilan Eropah lan Komisi Eropah. Saben institusi nggadhahi Presiden piyambak, lan gadhah peran lan tanggel-waler tianmtu.

Anggota Uni Eropah inggih punika:

Negari ingkang dados anggota ing taun 2007 punika Rumania kaliyan Bulgaria.
Kroasia ugi saged dados anggota (2013). Status Turki taksih dèrèng cetha.
Parlemen Eropah rembagan wonten Brusel (Belgia) kaliyan (pinten-pinten kaping satunggal taun) ing Strasbourg (Prancis).
Parlemen Eropah dipunpilih langsung déning para pedhunungipun.


Standar gesang[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap punika tabel lan graf ingkang nedahaken GDP (PPP) per kapita lan GDP nominal per kapita kanggé Uni Eropah lan negari anggotanipun. Data punika perkiraan taun 2005 lan grafipun saking taun 2004.

GDP (PPP) per kapita 2004 nedahaken negari-negari ing nginggil lan ngandhap rata-rata UE
GDP (PPP), 2004
GDP (PPP) per kapita, 2004
Negari
anggota
PDB (PPP)
juta
dolar int.
PDB (PPP)
per kapita
dolar int.
PDB (nominal)
per kapita
dolar int.
Uni Eropah 12.329.110 26.900 29.203
Flag of Luxembourg.svg Luksemburg 30.674 66.821 73.147
Flag of Ireland.svg Irlandia 164.190 40.003 48.753
Flag of Denmark.svg Denmark 187.721 34.718 46.691
Flag of Austria.svg Austria 267.053 32.802 37.688
Flag of Belgium.svg Belgia 324.299 31.159 35.068
Flag of Finland.svg Finlandia 161.099 30.818 36.522
Flag of the Netherlands.svg Walanda 498.703 30.574 38.180
Flag of the United Kingdom.svg Britania Raya 1.825.837 30.227 36.429
Flag of Germany.svg Jerman 2.498.471 30.150 33.785
Flag of Sweden.svg swedia 267.427 29.537 39.101
Flag of Italy.svg Italia 1.694.706 29.218 29.635
Flag of France.svg prancis 1.811.561 29.019 33.855
Flag of Spain.svg spanyol 1.026.340 24.803 27.175
Flag of Slovenia.svg slovenia 43.260 21.695 18.527
Flag of Greece.svg Yunani 236.311 21.529 20.006
Flag of Cyprus.svg siprus 16.745 20.669 20.866
Flag of Malta.svg malta 7.909 20.015 13.742
Flag of Czechoslovakia.svg ceko 198.976 19.488 11.929
Flag of Portugal.svg portugal 203.947 19.388 16.525
Flag of Hungary.svg Hongaria 162.289 16.627 11.059
Flag of Estonia.svg Estonia 22.239 16.461 9.424
Flag of Slovakia.svg slowakia 87.129 16.110 8.549
Flag of Lithuania.svg lituania 49.106 14.338 7.268
Flag of Poland.svg polandia 512.890 13.440 7.487
Flag of Latvia.svg latvia 30.227 13.059 6.793
Flag of Bulgaria.svg bulgaria 71,381 9,205 3,328
Flag of Romania.svg Rumania 183,162 8,258 3,603
Flag of Croatia.svg kroasia 55.638 12.364 8.416
Negari
Kandidat
GDP (PPP)
juta
dolar int.
GDP (PPP)
per kapita
dolar int.
GDP (nominal)
per kapita
dolar int.
Flag of Turkey.svg Turki 570.748 7.958 4.925

Sumber: CIA World Factbook [3]
All other figures, source: IMF web site (2005 GDP PPP, 2005 per capita GDP PPP, 2005 per capita GDP, current prices).

Perbandingan kaliyan blok-blok/negari-negari sanès[sunting | sunting sumber]

Blok Jembar
km²
Pedunung GDP (PPP)
yuta $US
GDP (PPP)
per kapita

$US
Negari
anggota
Uni Eropah 4,422,773 456.285.839 11.064.752 24.249 25
ASEAN 4.400.000 553.900.000 2.172.000 4.044 10
CSN 17.715.335 366.669.975 2.635.349 7.187 12
NAFTA 21.588.638 430.495.039 12.889.900 29.942 3
AU 29.797.500 850.000.000 1.515.000 1.896 53
Negari
ageng
Pambagéan
pulitik
India 3.287.590 1.102.600.000 3.433.000 3.100 35
RRT 9.596.960 1.306.847.624 7.249.000 5.200 33
AS1 9.631.418 296.900.571 11.190.000 39.100 50
Kanada1 9.984.670 32.507.874 958.700 29.800 13
Rusia 17.075.200 143.782.338 1.282.000 8.900 89

Ugi pirsani[sunting | sunting sumber]


Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
[[Commons:European Union|]]
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni_Éropah&oldid=878737"