Luxor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kapal pesiar Nil pinuju mampir ing Luxor.

Luxor (basa Arab: الأقصر) iku sawijining kutha modhèrn sing dumunung ing gisik w’etan lan kulon kali Nil ing Mesir bagéyan lor. Dibangun ing tilas lokasi Thebes, ibu kutha Mesir kuna sing misuwur (2052 SM). Raja-raja Firaun mréntah ing kéné, nyiptakalé peradaban sing durung naté dideleng donya sadurungé.

Lemah-lemah segara wedhi bagéyan kuloné sing ing mangsa kapungkur dikenal minangka “kutha pepatèn” iku papan para penerus Dewa Amon disarèkaké bebarengan rajabrana sing bisa digawa menyang kauripan abadi (miturut kapercayané). Nyimpen cathetan kolèksi seni lan cathetan arkeologis Mesir purba sing akèh banget, sebagéyan malah dirunut bali wiwit taun 3000 SM. Penggalian pungkasan diayahi ing makam Fir’aun cilik, Tutankhamen, sing kebak rajabrana emas, reca lan layang aji.

Kanthi jembar wewengkon ±15 km²) lan pedunung 93.000 jiwa, Thebes dumunung utamané inggisik wétan lembah kali sing subur iku. Ing lokasi asli, monumèn-monumèn paling tuwa asal saka Dinasti XI (2081-1939 SM), wektu kutha provinsi iku dadi ibu kutha Mesir nyawiji.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Chrisanne Beckner dan Eddy Soetrisno, 2001, Buku Pintar 100 Kota Besar Bersejarah di Dunia. Jakarta: Ladang Pustaka & Intimedia.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Luxor ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Luxor&oldid=826204"