Emas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
79 platinumemasraksa
Ag

Au

Rg
Au-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom emas, Au, 79
Dhèrèt kimia logam transisi
Golongan, Période, Blok 11, 6, d
Panampilan kuning meling-meling
Native gold nuggets.jpg
Massa atom 196.966569(4) g/mol
Konfigurasi elektron [Xe] 4f14 5d10 6s1
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 32, 18, 1
Ciri-ciri fisik
Fase padhet
Massa jenis (watara suhu kamar) 19.3 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 17.31 g/cm³
Titik lebur 1337.33 K
(1064.18 °C, 1947.52 °F)
Titik umob 3129 K
(2856 °C, 5173 °F)
Kalor peleburan 12.55 kJ/mol
Kalor panguapan 324 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25.418 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1646 1814 2021 2281 2620 3078
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus pusat muka
Bilangan oksidasi 3, 1
(oksida amfoter)
Elektronegativitas 2.54 (skala Pauling)
Energi ionisasi pisanan: 890.1 kJ/mol
ke-2: 1980 kJ/mol
Jari-jari atom 135 pm
Jari-jari atom (terhitung) 174 pm
Jari-jari kovalen 144 pm
Jari-jari Van der Waals 166 pm
Lain-lain
Sifat magnetik ora ana data
Resistivitas listrik (20 °C) 22.14 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 318 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 14.2 µm/(m·K)
Kacepetan swara
(ing wujud kawat)
(suhu kamar) (panarikan njero)
2030 m/s
Modulus Young 78 GPa
Modulus rigiditas 27 GPa
Modulus ruah 220 GPa
Nisbah Poisson 0.44
Skala Mohs 2.5
Kakerasan Vickers 216 MPa
Kekerasan Brinell 2450 MPa
Nomor CAS 7440-57-5
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
195Au syn 186.10 dina ε 0.227 195Pt
196Au syn 6.183 dina ε 1.506 196Pt
β- 0.686 196Hg
197Au 100% Au stabil kanthi 118 neutron
198Au syn 2.69517 dina β- 1.372 198Hg
199Au syn 3.169 dina β- 0.453 199Hg
Referensi

Emas iku unsur kimia. Ing tabel periodik sing nduwèni simbol Au (basa Latin: 'aurum') lan nomer atom 79. Sawijining logam transisi (trivalen lan univalen) sing lembèk, kinclong, kuning, abot, "malleable", lan "ductile". Emas ora réaksi karo zat kimia liyané nanging kaserang déning klorin, fluorin lan aqua regia. Logam iki akèh ana ing nugget emas utawa serbuk ing wewaton lan ing deposit alluvial lan salah siji logam coinage. Kode ISOnya yaiku XAU. Emas nglebur ing wangun cuwèr ing suhu watara 1000 derajat celcius.

Emas arupa logam sing sifaté empuk lan gampang ditempa, kisaran atosé antarané 2,5 – 3 (skala Mohs), sarta bobot jinisé gumantung ing jinis lan kandhutan logam liyané sing kacampur ing emas iku. Mineral sing nggawa emas biasané asosiasi karo mineral katutan (gangue minerals). Mineral katutan kasebut umumé kuarsa, karbonat, turmalin, flourpar, lan sapérangan cilik mineral non logam. Mineral panggawa emas uga duwé asosiasi karo endhepan sulfida sing wis kaoksidasi. Mineral panggawa emas kapérang saka emas nativ, elektrum, emas telurida, sapérangan padhuan lan senyawa emas karo unsur-unsur belerang, antimon, lan selenium. Elektrum sabeneré jinis liya saka emas nativ, mung kandhutan pérak ing njeroné >20%.

Emas kawangun saka prosès magmatisme utawa pangonsentrasian ing permukaan. Sapérangan endapan kawangun amarga prosès metasomatisme kontak lan larutan hidrotermal, éwadéné pangonsentrasian sacara mékanis ngasilaké endapan letakan (placer). Genesa emas dikatagorèkaké dadi loro yaiku:

  • Endapan primèr; lan
  • Endapan plaser.

Emas dipigunakaké minangka standar kauwangan ing akèh negara lan uga dipigunakaké minangka perhiasan, lan elektronik. Panggunaan emas ing bidang monetèr lan kauwangan adhedhasar pangaji monetèr absolut saka emas iku dhéwé marang manéka valuta ing saindhenging donya, senadyan sacara resmi ing bursa komoditas donya, rega emas dicantumaké ing valuta dolar Amérika. Wangun panggunaan emas ing bidang monetèr lazimé arupa bulion utawa batangan emas ing manéka satuan bobot gram tekan kilogram.

Réferènsi[sunting | Sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | Sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Emas&oldid=815024"