Sèng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
30 tembagasènggalium
-

Zn

Cd
Zn-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom sèng, Zn, 30
Dhèrèt kimia logam transisi
Golongan, Période, Blok 12, 4, d
Panampilan abu-abu muda kebiruan
Zn,30.jpg
Massa atom 65,409(4) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d10 4s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 2
Ciri-ciri fisik
Fase padat
Massa jenis (watara suhu kamar) 7,14 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 6,57 g/cm³
Titik lebur 692,68 K
(419,53 °C, 787,15 °F)
Titik umob 1180 K
(907 °C, 1665 °F)
Kalor peleburan 7,32 kJ/mol
Kalor panguapan 123,6 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25,390 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 610 670 750 852 990 (1185)
Ciri-ciri atom
Struktur kristal heksagonal
Bilangan oksidasi 2
(Oksida amfoter)
Elektronegativitas 1,65 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 906,4 kJ/mol
ke-2: 1733,3 kJ/mol
ke-3: 3833 kJ/mol
Jari-jari atom 135 pm
Jari-jari atom (terhitung) 142 pm
Jari-jari kovalen 131 pm
Jari-jari Van der Waals 139 pm
Lain-lain
Sifat magnetik diamagnetik
Resistivitas listrik (20 °C) 59,0 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 116 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 30,2 µm/(m·K)
Kacepetan swara
(ing wujud kawat)
(suhu kamar)
(kawat tergulung) 3850 m/s
Modulus Young 108 GPa
Modulus rigiditas 43 GPa
Modulus ruah 70 GPa
Nisbah Poisson 0,25
Skala Mohs 2,5
Kekerasan Brinell 412 MPa
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
64Zn 48,6% Zn stabil kanthi 34 neutron
65Zn syn 244,26 hari ε - 65Cu
γ 1,1155 -
66Zn 27,9% Zn stabil kanthi 36 neutron
67Zn 4,1% Zn stabil kanthi 37 neutron
68Zn 18,8% Zn stabil kanthi 38 neutron
70Zn 0,6% Zn stabil kanthi 40 neutron
Referensi

Sèng (utawa zinc) kuwi unsur kimia kanthi lambang kimia Zn, nomer atom 30, lan massa atom relatif 65,39.

Sèng ora ana ing alam bébas, nanging jroning wangun kaiket. Mineral kang ngandhut sèng ing alam bébas antara liya kalamin, franklinit, smithsonit, willenit lan zinkit.

Jroning industri zink duwé peran wigati:

  • nglapisi wesi utawa waja kanggo nyegah proses tèyèng
  • dipigunakaké kanggo bahan bateré
  • zink lan alinasené digunakaké kanggo cithakan logam, panyepuhan listrik lan metalurgi bubuk
  • zink jroning wangun oksida digunakaké kanggo industri kosmetik, plastik, karèt, sabun, pigmen jroning cèt lan mangsi
  • zink jroning wangun sulfida digunakaké kanggo industri tabung televisi lan lampu pendhar
  • zink jroning wangun klorida digunakaké kanggo pangawètan kayu.

Jroning basa sadina-dina, sèng uga dimaksudaké arupa pelat sèng kang digunakaké minangka bahan bangunan.



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sèng&oldid=813984"